0

Podvig srpskih košarkaša – srebro u Istanbulu

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj. Iako medalja, ma koje god boje i sjaja bila, oslikava dominaciju tri reprezentacije u odnosu na sve učesnice, u srpskoj javnosti se minulih dana više govorilo o izgubljenom zlatu nego o osvojenom srebru. Na bojažljiv, ali ipak upečatljiv način, istaknuto je kako su naši košarkaši poklekli u susretu koji je mogao da bude kruna jedne generacije i savršeni početak za novu. Ako imamo u vidu da Aleksandar Đorđević na ovom šampionatu nije mogao da računa na Miloša Teodosića, Nemanju Bjelicu, Miroslava Raduljicu, Nemanju Nedovića, Nikolu Kalinića, Nikolu Jokića, Stefana Markovića, čudi ovakav tretman i ovakav vid pritajenog nezadovoljstva u košarkaškoj javnosti. Posle nove medalje nezadovoljstvu nema mesta s obzirom na to da su ovi momci još jednom pokazali da je Srbija favorit na svakom šampionatu, bez obzira u kom sastavu nastupa.

Reprezentacija Srbije
Izvor: www.fiba.basketball/eurobasket/2017/

Siđi jednom sa trona i pokaži nepoštovanje, stepenice nikada više ugledati nećeš

Pred sam početak šampionata niko nije mogao ni da nasluti medalju a danas većina govori o izgubljenom zlatu. Ako imamo u vidu negativan primer koji nam govori da silazak sa postolja i „odsustvo” tonova himne pobednika, može dovesti do više od dvadesetogodišnjeg sportskog posta, moramo prihvatiti srebro sa radošću i ne tugovati za zlatom. Kada si blizu cilja, samo je još malo rada i treniga potrebno da dosegneš crvenu traku i ovenčas se slavom pobednika. Pokažes li samo nezadovoljstvo i nepoštovanje protivnika jer govoriš samo o svojim greškama a ne i o njegovim kvalitetima, verovatno nikada više i ne dođeš do cilja.

Naša reprezentacija je na ovom šampionatu pokazala karakter pobednika i veličinu u porazu. U finalnom susretu pobedila je, u datom trenutku bolja reprezentacija i na tome im treba čestitati. Da li je presudni faktor u izuzetnom izdanju reprezentacije Slovenije bio upravo srpski karakter na klupi ili srpska krv na parketu, ostaje nam da vidimo na sledećim šampionatima. U savakom slučaju selekcija Slovenije je prikazala neverovatnu energiju i igru i na tome im treba čestitati.

Luka Dončić i Goran Dragić
Izvor: www.fiba.basketball/eurobasket/2017

Orao se divi planini samo dok ne poleti

Sasa Đoršević je još jednom demonstrirao kako se predvodi nacionalni tim. Konstantni uspesi i medalje koje donose „na balkon” sa sigurnošću svedoče o studioznom radu. Bez obzira na tekuće probleme i prepreke, reprezentativni tim ne gubi svoju pobedničku notu.

Unapred proglašeni pobednici, Španci, ostali su iza naše reprezentacije, kao i iskusni Francuzi, Litvanci, Letonci i Hrvati. A što se tiče Slovenije, svaka čast na prvoj medalji. Kada naš orao zaceli povrede svojih krila, nadamo se da će lako nadleteti slovenačku planinu.

Vladimir Štimac
Izvor:www.fiba.basketball/eurobasket/2017/

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *