0

Pol Pirs – Ubod istine

“Želim istinu. Ne možeš da podneseš istinu”. Otprilike ovako glasi dijalog između Toma Kruza i Džeka Nikolsona u filmu “Few good men”. Istina se može sakrtivati, istini se može menjati oblik, može se pretvarati u laž. Kako god, sve ovo na kraju pojačava intezitet kojim se istina vrati, ubode te i parališe. Verovatno se ovako osećao i Šekil O’ Nil, kada je moćnim Lejkersima, Pol Pirs, 2001. godine sa slabašnim Sletiksima ubacio 42 poena. Ovaj podvig Šekil je ispratio sa poštovanjem: “Zapišite ovo. Zovem se Šekil O’ Nil i Pol Pirs je jeb*na Istina. Citirajte me, ne izbacujte ništa. Znao sam da zna da igra, ali nisam znao da zna ovoliko. Pol Pirs je ISTINA.

Pol Pirs-ubod istine-zgubidan.

Izvor:USA today.

Relativno shvatanje Istine

Kobi ili Džordan, Kobi ili Lebron, Lebron ili Džordan. Ništa nije podelilo američku javnost kao pitanje košarkaških kvaliteta Pola Pirsa. Jedni ga dižu u zvezde, drugi ne svrstavaju čak ni u top 15 najboljih igrača na poziciji niskog krila, popularno trojke. Činjenica je da se Pirs nije isticao nekom posebnom lepotom u igri. Relativno spor, bez senzacionalnih zakucavanja, dodavanja, i driblinga.

Verovatno i razlog zašto ga američka javnost i nije previše zapažala. Ali, Pirs je imao specifičan šarm u arsenalu svojih košarkaških znanja. Tipičan primer “old school” igrača. Umeo je da utiša dvorane svojim šutevima u trenucima kada se utakmica lomi, a umeo je i da pravi razliku svojim “bek to bek” trojkama. Kao i Istina, Pol Pirs je umeo da se “vrati” da izađe na scenu u velikom svetlu nakon skrivanja, menjanja oblika i pretvaranja u “laž”.

 

Istina uvek pobeđuje

Pol Pirs-Ubod istine-zgubidan.

Izvor:YouTube

 

Malo ljudi pamti Pola Pirsa iz perioda kada Boston nije imao super-tim sa Rondom,  Garnetom i Alenom. Jedan od najslabijih timova u istoriji Bostona, Pirs je 2002. godine vodio do finala konferencije. Ovaj poduhvat postaje još značajniji kada se uzme u obzir da je Pirs 2000. godine prilikom razdvajanja tuče u jednom noćnom klubu dobio čak 11 uboda nožem u telo, vrat i lice. Nakon operacija pluća, Istina se vraća, i postaje jedini igrač Bostona koji je u sezoni 2000-2001 startovao u svakoj od 82 utakmice. Popularna “wheelchair” utakmica je još više zacementirala status Pirsa kao jednog od najboljih igrača Bostona svih vremena. Negde sredinom treće četvrtine u prvoj utakmici finala sa Lejkersima, 2008. godine, Pirs je povredio koleno i iznesen je sa terena u invalidskim kolicima. Vratio se i negde dva minuta pred kraj utakmice pogodio dve trojke i osigurao pobedu Bostona. Fil Džekson, trener Lejkersa kratako je komentarisao:  “Ne znam da li su ga u svlačionici posetili anđeli. Ali, nije čak ni hramljao kada se vratio na teren”. Kao “MVP” vratio je titulu u Boston 2008. godine. Istina i njegovi poduhvati ostaju zacementirani u istoriju rivaliteta dve najtrofejnije franšize u istoriji NBA-a, Bostona i Lejkersa.

 

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *