0

Polaroid – Sedamdeset i prvi rođendan

21. februar, između ostalog, ostaće upamćen kao dan nakon što je Kurt Kobejnu, Siniši Mihajloviću, Čarlsu Barkliju i Rijani bio rođendan. Međutim, današnji dan je važniji zbog toga što je 21. februar rođendan Polaroid fotoaparata. Te, 1947. godine predstavljen je Polaroid fotoaparat koji je mogao da napravi fotografiju za minut. Revolucija fotografije počela je pre tačno 71 godine.

Polaroid - Zgubidan

Izvor: innovation-village.com

Edvin Herbert Land je, pomenute 1947. godine, u Njujorku predstavio ovaj aparat i ušao u istoriju. Od te godine, pa sve do 1983. godine Polaroida bilo je u svim prodavnicama. Čar Polaroid aparata bio je u tome što ste na licu mesta mogli da vidite fotografiju, ali i da je nekome poklonite. Tako je moglo sve dok se nisu pojavili digitalni aparati sa ekranom, pa ste mogli još brže da ih vidite. Jedino u čemu je Polaroid bio bolji jeste što ste fotografiju u rukama imali odmah, a kod digitalnog je moralo da se prvo prebace u računar.

Kako Polaroid funkcioniše?

Da bi Polaroid mogao da funkcioniše potrebna mu je svetlost. Kada se film u aparatu izloži svetlosti, javaljaju se određene reakcije, koje stvaraju sliku. U Polaroidu nalaze se tri sloja halogenidnog srebra, koji će se izlaganjem svetlosti pretvoriti u fotografiju u boji. Kada se film osvetli, svaki od ova tri sloja reaguje drugačije na određenu boju svetlosti. Nakon što snimite fotografiju, instant film prolazi kroz dva valjka i izlazi van fotoaparata. Hemijskim reakcijama zapravo nastaje Polaroid instant fotografija.

Edvin Herbert Land – Naučnik i pronalazač

Edvin Herbert Land bio je američki pronalazač i naučnik koji će u istoriji ostati upamćen kao pronalazač Polaroid aparata i osnivač Polaroid korporacije. Njegova priča slična je mnogim drugim. Najveći uspeh je postigao tek kada je napustio školovanje (naravno, ovo nije podstrek da napuštate fakultete).

Polaroid - Zgubidan

Izvor: thefamouspeople.com

Kada je napustio Harvard posvetio se proučavanju polarizacije svetlosti. Dve godine kasnije, 1928. godine pronalazi prvi sintetički polaroid papir. Nakon toga se u potpunosti posvećuje sklapanju Polaroid aparata. Rezultat toga je osnivanje Polaroid korporacije 1937. godine. Deceniju kasnije u Njujorku prezentuje svoj prvi Polaroid, koji je proizvodio instant fotografije za minut. Sledeće godine proizvedena je Land kamera Model 95. Ovo je prototip kamere koja je nakon toga pravljena narednih 15 godina. Edvin Herbert Land preminuo je u svojoj 82. godini života, 1991.

71 godinu kasnije, Polaroid i dalje živi, i dalje je zastupljen. Neke stvari, koje su lako opiljive i koje ne zahtevaju neku kompjutersku obradu, u svetu digitalnog, imaju mnogo veću vrednost i veći gušt.

 

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *