0

PozitivNI-duh urbanog Niša

PozitivNI-duh urbanog Niša-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

Kerber, Galija, EKV, SMAK, Haustor…Period 80-tih godina urbanog Niša ostavljen u prašini 90-tih, pamti se po najboljim svirkama u gradu. “Street art” festival “PozitivNI” oživljava ovaj period, i to ne samo kroz muziku, već i kroz kolaž alternativnih umetnosti kreatora svih uzrasta. Tradicinalno, festival se zatvara 3. juna na dan gradske slave, Svetog Konstantina i carice Jelene. “PozitivNI” za cilj ima podsticanje kreativnosti, naročito kod najmlađih, i oživljavanje duha urbanog Niša.

Program festivala 2018.

Od ove godine, festival će trajati četiri dana, a svaki dan posvećen oživljavanju i proslavi nekog perioda ili pravca. Dan otvaranja (KlasičNI) je bio posvećen klasicizmu. Kroz Čair su postavljeni punktovi iz različitih epoha, radionice i instrumentalisti, a u večernjem terminu održan je koncert klasične muzike.

Drugi dan festivala(AlternativNI) obeležila je alternativna umetnost i veliki nastupi bendova IrieFM i Zemlja Gruva. Posteioci su tokom jutarnjih časova mogli da vide horove osnovnih škola u Nišu, popodnevni termin bio je rezervisan za strip umetnost, grafite, i slikarstvo. Učenici Umetničke škole u Nišu su predstavili svoje radove na jednom od punktova u parkiću. Dan je obeležio nastup IrieFM-a, jer je njima ovo ujedno bio i prvi nastup u našem gradu.

PozitivNI-duh urbanog Niša-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

PozitivNI-duh urbanog Niša-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

PozitivNI-duh urbanog Niša-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

RadosNI- Danas, treći dan festivala će u potpunosti biti posvećen najmlađima. Organizovane su radionice i celodnevni nastupi najmlađih pevača, orkestra, horova, plesača. A svoj nastup će imati i jedan od poznatijih “youtubera” Yasserstain.  U drugom delu današnjeg programa oživljavaće se dobri stari duh 80-tih godina.

PrirodNI- poslednji dan festivala obeležiće veliki zajednički izlet u parku Čair.

 

PozitivNI duh

Tradicionalno, ulaz na festival koštaće jedan osmeh i pozitivno raspoloženje. Sve vrste kreativnosti na jednom mestu, podsticanje najmlađih na umetnost i stvaranje, upozavanje i druženje glavni su cilj ovog festivala. Pohvalno je da ove godine festival traje duže nego ranije, i već posle dve godine održavanja “PozitivNI” postaje tradicija. Želite da se družite, želite da predstavite svoje radove, volite umetnost, volite šetnju…razlog za posetu ovog festivala može da bude bilo koji, samo je bitno da poneste osmeh i raspoloženje.

PozitivNI-duh urbanog Niša-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

 

 

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *