0

Pravilo 5 sekundi mit ili ne?

Koliko puta vam se desilo da vam hrana jednostavno ispadne iz ruku? Nebrojano puta, ali da li nakon toga morate da pravite novu hranu, ili je ona sa poda i dalje jestiva? Veliki broj ljudi rukovodi se pravilom od 5 sekundi, zbog kojeg se polomimo da hranu podignemo sa poda što pre. Međutim, da li je pravilo od 5 sekundi mit ili ne?

Pravilo 5 sekundi

Pravilo 5 sekundi predstavlja koncept higijene o hrani. Smatra se da ukoliko hrana na podu nije provela više od 5 sekundi može se bez problema jesti, jer se nije nahvatala nijedna bakterija. Bakterije ne napadaju hranu prvih 5 sekundi. Postoje i oni ljudi koji nisu toliko poverljivi ovoj teoriji, pa zato nakon što podignu hranu sa podu, očiste je vazduhom koji izdišu.

Pravilo 5 sekundi - Zgubidan

Izvor: Daily Mirror

Istraživanja

Istraživnja pokazuju da pre sve ljudi veruju u pravilo od 5 sekundi. Preko 70% ispitanika potvrdno odgovara kada je ova teorija u pitanju. Pravilo 5 sekundi poslednjih godina izaziva veliku pažnju mnogih istraživača.

Veoma je važno znati da je važno koja hrana i na kojoj površini padne da bi se odmah nakon toga mogla pojesti. Na vlažnoj hrani, bakterije će se nahvatati istog trenutka, dok će na suvoj hrani taj proces biti mnogo sporiji. Tako da ukoliko nam banana ili kulen padnu na pod, ne bi ih trebalo pojesti posle, bez obzira da li smo ih podigli za manje od 5 sekundi. S druge strane ukoliko nam čips padne na pod, možemo ga slobodno pojesti, jer je suv proizvod. Međutim, nisu sve površine validne.

Postoji i druga istraživanja i ona kažu da je upravo ovo pravilo 6. glavni uzrok trovanja hranom u Americi.

Da li su sve bakterije štetne?

Koliko god da mislimo da su naši stanovi/kuće čiste, na podu će uvek biti bakterija. Istraživanja pokazuju da će ih na tepihu biti manje nego na parketu ili pločicama. Kada je reč o bakterijama, ono čega bi se trebalo plašiti kada podižemo hranu sa poda, jesu dve bakterije E.coli i stafilokoka. Nisu ni one nešto bogznakoliko opasne, ali bolje nam je bez njih. Upravo zbog toga u organizmu svakog od nas žive bakterije, koje tu služe kao lični treneri našeg organizma, tj. kao anti tela protiv virusa.

Onog trenutka kada osetite simptome prehlade, tog trenutka bakterije koje imate u organizmu slabe i spremne su da puste virus u organizam. Nije ni čudno što kažu da čistunci prvi umiru.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista od 2015. godine, apsolvent mastera komunikologije. Novinarstvom se bavi već 5 godina. Između ostalog bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova. Od 2017. godine postao jedan od osnivača NVO “Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture”.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *