0

Projekat “(Re)conecting a region”

Već nekoliko meseci mladi iz Zenice i Niša realizuju projekat ” (Re)conecting a region “. Projekat je već ušao u drugu fazu a ono što ga karakteriše je da je posvećen problemima mladih. O nastanku projekta ” (Re)conectin a region ” kao i nastavku njegove realizacije razgovarali smo sa Svetlanom Rajković iz Centra za unapredjenje društvene svesti – Super građanin.

Odakle je potekla inicijativa za projekat ” (Re)conecting a region ” i kako ste se povezali sa mladima iz Zenice?

“Inicijativa za projekat potekla je posle Balkan Club konferencije održane u Nišu početkom prošle godine. Aldin i ja smo se upoznali na konferenciji. Shvatili smo da naše organizacije i radiji imaju iste ciljeve i dele iste vrednosti, dogovorili se o saradnji. Kasnije smo imali online sastanke, našli smo partnere iz Švajcarske, aplicirali predlogom projekta kod Švajcarskog nacionalnog saveta za mlade, da bi nas kasnije obavestili da nam je predlog projekta prihvaćen. Tako smo počeli da radimo na zajedničkoj emisiji ‘Zenica-Niš calling’, a sada i na nastavku tog projekta.”

Iz čega se sve sastoji projekat ” (Re)conecting a region “?

“Prvi projekat se zvao ‘ (Re)conecting a region ‘, a sada se zove ‘ (Re)conecting a region vol.2 ‘. U okviru njega realizujemo radijsku emisiju „Zenica-Niš calling“ na kojoj rade mladi do 30 godina iz Zenice i Niša. Recimo, u okviru emisije imamo šest rubrika. Neke od njih su ‘Raja iz kraja’ u kojoj predstavljamo niške i zeničke bendove, ‘Čaršijom’ u kojoj pričamo o spomenicima kulture, ljudima ili događajima iz oba grada. ‘Fildžan i džezva’ je rezervisana za gosta ili gošću sa kojima pričamo o temi emisije. U svakoj od emisija slušaoci oba radija mogu osvojiti razne nagrade ukoliko nas pažljivo slušaju.”

Autor: Svetlana Rajković

Autor: Svetlana Rajković

“Ovaj nastavak projekta razlikuje se u odnosu na prvi projekat u tome što smo malo izmenili šemu emisije. Emisija je umesto dva puta mesečno, emituje jednom mesečno. Svaka od emisija ima promo video u kome najavljujemo temu emisije i razne novine koje smo uveli, a koje naši slušaoci mogu da saznaju prilikom slušanja emisije. J Emisija se emituje svakog prvog utorka u mesecu od 18.30h na ‘Super radiju’ i radiju ‘Active’.

Kakve su reakcije sušalaca/čitalaca?

“Reakcije slušalaca su veoma pozitivne. Naši slušaoci su uglavnom mladi zbog kojih i radimo emisiju. Teme su aktuelne i bave se pitanjima vezanih za mlade, tako da nas dosta mladih sluša, ne samo iz Niša i Zenice, zatim raznih delova Srbije i Bosne, već i van naših granica. Dešavalo se da nam se slušaoci jave i pitaju da li mogu da dođu da upoznaju ekipu koja radi na emisiji i da prisustvuju emitovanju. To je bilo divno iskustvo i za nas i za njih.”

Autor: Svetlana Rajković

Autor: Svetlana Rajković

Ko je sve uzeo učešća u realizaciji projekta?

“U realizaciji projekta učestvuju aktivisti udruženja ‘Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin’, odnosno ‘Super radija’ iz Niša i aktivisti udruženja ‘Naša djeca’, odnosno radija ‘Active’ iz Zenice. Sve uz mentorsku podršku koleginica iz Radio 3FACH iz Lucerna i Radio RaBe iz Berna. Na projektu smo sarađivali sa raznim institucijama kao što je Narodna biblioteka ‘Stevan Sremac’, Muzej, Pozorište lutaka, Narodno pozorište, bioskop ‘Kupina’. Inače, projekat ‘ (Re)connecting a region vol. 2 ‘ realizuje se uz finansijsku podršku omladinskog programa Istočne Evrope Švajcarske agencije za razvoj i saradnju (SDC) koji sprovodi Švajcarski nacionalni savet mladih (SAJV) u skladu sa mandatnim sporazumom. Mentorke na projektu su novinarke iz Radio 3FACH iz Lucerna i Radio RaBe iz Berna.”

Autor: Svetlana Rajković

Autor: Svetlana Rajković

Recite nam ukratko kako je izgledala poseta učesnika projekta Nišu.

“Poseta mladih iz Zenice i mentorki iz Šajcarske bila je povod da pričamo o projektu koji smo završili. Bilo je reči i o nastavku projekta, ali i o saradnji na budućim projektima. Razmenili smo iskustva i znanje, mentorke iz Švajcarske su nam pričale o svom iskustvu i održale radionicu za radijske producente, što je za sve prisutne bilo veoma korisno. Na Dan mladih imali smo uživo emisiju ‘Zenica-Niš calling’ sa jednog od stejdževa Nišvila. U njoj su se smenjivali gosti, a voditelji i voditeljke su bili iz ‘Super radija’ i radija ‘Active’. Imali smo prilike da se emisija emituje iz Niša i da na istom mestu budu voditelji emisije, za razliku od prethodnih emisija kada je jedan voditelj/ka u jednom, a drugi/a voditelj/ka u drugom studiju.”

Kakvo je Vaše mišljenje o značaju ovog projekta?

“Mislim da smo pokazali da je uprkos svim tenzijama i teškim rečima na državnom nivou u celom regionu, u mesecima u toku kojih realizujemo projekat, moguće govoriti i o lepim temama, temama koje interesuju mlade. Za to je potrebna samo dobra volja, minimalna tehnička podrška, korisni saveti iskusnijih i jedan klik za poziv Skajpom. Ovo je jedan zaista jedinstveni projekat koji povezuje dva grada, dve države i mlade iz raznih sfera života.”

Autor: Svetlana Rajković

Autor: Svetlana Rajković

Možete li nam reći nešto više o vašoj organizaciji?

“Udruženje građana ‘Centar za unapređenje društvene svesti – Super građanin’  osnovali su medijski radnici 2012. godine nakon gašenja RTV5. Gotovo istovremeno sa početkom rada udruženja pokrenuta je internet radio stanica civilnog sektora ‘Super radio’. Ona ima podršku u internet magazinu http://www.superradio.rs/info/ . Mladi ljudi su ciljna grupa naših projekata. Super radio je konstantna medijska podrška gotovo svim organizacijama civilnog društva u sprovođenju njihovih aktivnosti na teritoriji Niša i okoline, ali takođe, i organizacija iz zemlje i regiona.

Od 2012. godine do danas, trudimo se da mladim ljudima u Nišu omogućimo kvalitetan život i aktivno provođenje slobodnog vremena. Ono što pokušavamo kroj svoje aktivnosti jeste da mlade uključimo u naše programe i da se posredstvom naše podrške na razne načine uključe u rešavanju problema koji ih se tiču. Mladi kao jedan od važnijih resursa budu prepoznati od strane lokalne zajednice. U procesu povećavanja i unapređenja različitih društvenih mogućnosti za mlade, trudimo se da mladima približimo značaj neformalnog obrazovanja i pružimo im podršku pri edukaciji ili organizaciji istog.

Često izmeštamo studio ‘Super radija’ na mesta u gradu na kojima se nekim važnim povodom okupljaju mlade Nišlike i NIšlije. ‘Super radio’ i ‘Super građanin’ su upravo najprepoznatljiviji po ovom vidu podrške lokalnih inicijativa mladih,  koje imaju za cilj rešavanje određenih problema u društvu ili lokalnoj zajednici, kulturni ili humani karakter.”

 

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *