0

Proleće – nepresušna inspiracija ili istrošeni kliše?

Proleće, nepresušna inspiracija ili istrošen kliše?-zgubidan.

Izvor:ThoughtCo

Proleće nam donosi zlatnu sredinu između onog zimskog, “Kad će više to sunce da nas ogreje?” i letnjeg “Ovo je pakao, na ulicu se ne izlazi.”. Danju majica, šorts, uveče lagana jakna i cepaj. A i nije više toliko ‘ladno na keju kad se drži pivska flaša ili limenka. Za nas pripadnike muškog pola, u čari proleća spadaju i kratke suknjice. Dobro, komarci su dosadni, kad malo “preteraš” u izlasku ‘oće da smeta dečija graja ispred zgrade ujutru. Ako voziš izbegavaj parkiranje ispod drveća, ne praštaju čavke, vrane, svrake, golubovi, vrapci. Ali ako možeš da nosiš majicu dok prolaziš kroz sve ovo, onda je sve kako treba.

Za osnovce i srednjoškolce, i njihove učitelje i profesore srpskog ovo baš i nije neko produktivno godišnje doba. Table su išarane onim starim, “Ovog proleća sam radio to i to”, “Proleće voilim jer…”, “Kod babe i dede je ovog proleća bilo lepo jer…”. A vežbanke postaju tezge, cveta paradajz, luk i zelena salata. Ako imaš malo mašte i inspiracije dobiješ peticu jer nisi pretvorio vežbanku u prosečni obrok vegana. Slavi se kad stigne fizičko, ide se napolje pika se fudbal (kod ovih iz Pravno-birotehničke tuga, ista priča, bela majica šorc, pa pravac kruženje oko keja, dok profa okreće bajs). No, ima i lepših stvari kod proleća.

Osećaj koji preplavi čoveka s početkom proleća je po svemu sudeći najlepši, ili bar najjači. Zapravo, najviše se radujemo raznim aktivnostima koje možemo obavljati za vreme ovog godišnjeg doba (Kao što rekosmo, uglavnom je to ispijanje piva na keju ili nekoj bašti bulevara ili centra). Mika Antić je na primer pisao o proleću, pa je u prvi plan stavio mogućnost da svoju simpatiju prati od kuće do škole, opisujući zapravo da su osećanja koja dolaze s prolećem zaljubljenost. Pa tako onome ko je zaljubljen, nije važno koji je mesec, njemu je uvek proleće.(Za sentimentalne tipove uvek postoji alternativa.)

Ljudi koji se bave muzikom često za temu imaju pesme o proleću. A načini na koje obrađuju tematiku razlikuju se u nijansama. Uglavnom, proleće simbolizuje sreću, ljubav, slavljenje života, a za alergične na polen, kijanje, otečenost, prolećni umor. Upravo one stvari koje možemo reći da zaista odlikuju ovo godišnje doba. Postoje i slučajevi gde umetnici proleće doživljavaju kao tugu, uglavnom zato što žale za nekim ranijim periodom, i izgubljenom srećom. U ovom pogledu svakako je najznačajnija pesma “Đurđevdan”, čiji su stihovi nastali u vozu koji putuje ka nacističkim logorima.

Javlja se polemika, da li je proleće zaista tako nepresušan izvor inspiracije, ili je pevanje o njemu i njegovim čarima preraslo u jedan veliki “mainstream”. Mi smo vam sastavili listu pesama o proleću iz raznih muzičkih žanrova. Vama ostaje da procenite da li postoji previše “forsiranja” ove tematike. Ne možemo sa sigurnošću reći da li se autori osećaju onako kako se izjašnjavaju ili samo prate tokove trenda. Ono sa čim se možemo složiti je da svakako postoje razlike u kvalitetu ostvarenja koje nam donose razni autori.

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *