0

Radomir Mihajlović – Točak sudbine

 

Na prostorima bivše Jugoslavije, a i prostorima Balkana uopšte, manjkalo je dosta stvari. Kada bi sada nabrajali sve naše probleme, “falinke”, i stvari koje nismo imali, a tako su nam mnogo bile potrebne, verovatno nikada ne bi bilo kraja tom spisku. Pa tako, možemo zaključiti da nam je lakše da nabrojimo ono što smo uvek imali, i čega je bilo u nedogled. A to su umetnici. Glumci, pesnici, književnici, scenaristi, reditelji, slikari, muzičari… i tako u nedogled. Gotovo se može zaključiti da broj kvalitetnih umetnika jedne zemlje postaje sve veći što je teži život na prostorima te zemlje. Jedan od tih umetnika, sa ništa lakšim životom je i Radomir Mihajlović Točak.

Radomir Mihajlović-Točak sudbine-zgubidan.

Izvor:Intermagazin

Kako je Točak počeo da se okreće

Radomir Mihajlović najpoznatiji je kao frontmen grupe SMAK, ceo život posvetio je muzici. Radomir Mihjalović je, kako sam ističe, čovek koji veruje u sudbinu, kao i da se sve događa sa razlogom. Njegov popularni nadimak Točak, potiče od zanimanja njegovog oca. Točkov otac je bio kolar i popravljao je kolske točkove. Radomir na ruci ima i tetovažu točka. Točak je igrom sudbine postao gitarista. Od malih nogu bio je okružen muzikom, s obzirom da mu je otac Risto bio horovođa. Već sa pet godina se zanimao žičanim instrumentima. Međutim, prekretnica mu je odlazak na izlet u osmoj godini života. Zbog siromaštva, njegova majka je pozajmila obuću, pa je morao da pešači u tri, četiri broja većim cipelama. Posledica toga bila je upala kostiju, a kasnije i pešačka bolest. Sve ovo trajalo je dobrih šest godina. Kasnio je sa školovanjem, i nije znao gde dalje. Otac mu je dao savet: “Gitaru na rame, pa u svet.”

 

Radomir Mihajlović-Točak sudbine

Izvor:filipovicgvozdeni – WordPress.com

Uticaj Točka i grupe SMAK

Možda najveća nesreća (ako gledamo komercijalne svrhe) bendova sa ovih prostora je što nisu “rođeni” u nekoj Engleskoj, Americi, Australiji. SMAK, je jedan od onih bendova koji bi verovatno, da su “rođeni” na tlu engleskog govornog područja, bili svestki poznati fenomen. O kvalitetu ovog benda govori i činjenica da imaju veliki broj strane publike na sajtu “Youtube”, koja iako ne razume reči, uživa u muzici. Poistovećuju ih sa bendovima kao što su “ZZ Top”, “Deep Purple”. Ipak, biti razumljiv, samo jednom broju ljudi, stvara privatnost i čvršći odnos sa publikom. Značaj koji je grupa SMAK ostvarila na ovim prostorima, toliko je veliki, da im svetska komercijalizacija ništa ne znači. Dovoljno je reći da je Točak odgajio, sačuvao, pa i predstavio našem narodu, neke od davno zaboravljenih kompozicija. Jedna od tih pesama je i “Ulazak u Harem”, kompozicija koju je izvodio, za časicu rakije, čačanski boem Jarak. Jarak, je Točka naučio da svira bez trzalice, i njegov uticaj je Točku pomogao da razvije interesovanja za improvizacije na gitari, kao i negovanja stari srpskih i ruskih kompozicija.

SMAK sveta

Grupa SMAK, se i nekoliko navrata rastajala i ponovo okupljala. 1980. godine zbog zdravlja i na kraju smrti Josipa Broza TitaSMAK  nije mogao da nastupa javno. 1981. godine izlazi album sa Dadom Topićem, “Zašto ne volim sneg”, nakon čega prestaju sa radom. Kasnije se vraćaju da održe koncerte po Srbiji, a povremeno i da izbace po neki album, ali uglavnom sa mešanim postavama. U vreme kada je glavna tema u svetu bio smak sveta 2012. godine, grupa SMAK pravi povratnički koncert na kome nastupaju u originalnoj postavi. Svirali su pred 20.000 ljudi. Ovaj koncert proglašen je za kulturni događaj godine u Srbiji. Svirali su hitove iz 40-ogodišnje karijere. Točak je kraj koncerta dočekao u suzama. 2015. godine održali su spektakularni koncert na Ušću, na kom je Boris Aranđelović, ispostaviće se dva meseca pred smrt, pevao, ne želeći da se koncert otkaže zbog njegovog zdravlja.  Ovim koncertom grupa je SMAK, može se reči, zaokružila svoje stvaralaštvo i uticaj na muziku ovih prostora.

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *