0

Robert Džonson – Čovek koji je prodao dušu djavolu

Mnogo je kontraverzi kada su muzičari u pitanju. Međutim, jedna traje već 80 godina, i dalje zadaje glavobolje mnogima. U pitanju je mit o čoveku po imenu Robert Džonson. Za njega važi da je prodao dušu djavolu za talenat.

Robert Džonson rođen je 8. maja 1911. godine u Misisipiju, tačnije u mestu Hejzlhrst. Njegova porodica bila je izuzetno siromašna i bavila se uglavnom zemljoradnjom da bi preživala. Mladi Robert sebe nije video tako, njega je oduvek zanimao samo bluz.

Robert Džonson - Zgubidan

Izvor: rollingstone.com

Priča se da kao mladić nije bio muzikalan i da je sa gitarom bio na Vi. Tu priču svedoče njegovi prvi muzički uzori, Son Haus i Vili Braun. Son Haus tvrdi da je u pauzama njihovih svirki Robert Džonson uzimao gitare i pravio neizmernu buku. U želji da što pre savlada sviranje gitare, Robert počinje da prati njih dvojicu na turnejema.

Upravo na jednoj turneji, upoznao je gitaristu Ajka Cimermana. Ajk će ubrzo postati njegov mentor. Dve godine je živeo u Ajkovoj kući i danonoćno vežbao. Nakon dve godine, kada se vratio u rodni Misisipi, važio je za jednog od najboljih bluz gitarista. Odatle i kreće mit o njemu.

Robert Džonson – Trampio dušu za talenat?

Legenda kaže da je Robert Džonson prodao dušu djavolu na jednoj raskrsnici u Misisipiju, tačno u ponoć. U ponoć se pojavio djavo lično i sklopio dogovor sa Robertom. Dogovor je bio Robertova duša u zamenu za talenat i potpuno vladanje bluz muzikom.

Robert Džonson - Zgubidan

Izvor: pinterest.com

Sotona je uzeo njegovu gitaru, naštimovao je i odsvirao nekoliko pesama. Nakon što je dobio svoju gitaru natrag, Robert Džonson je otkrio sve tajne bluza.

Neke od njegovih pesama poput “Ja i djavo”, “Rasrkće” i “Pakleni psi su mi za petama”, još više su podgrevale maštu da je Robert Džonson stvarno prodao svoju dušu.

Karijera i smrt

Godine 1936. dobija poziv da snimi svoj prvi album. Prihvata poziv i dobija ponudu od 15 dolara po snimljenoj pesmi. Te godine snimio je 17 pesama. Snimao je nekoliko dana, a kasnije priče koje su se pojavile, kažu da je skoro sve pesme snimio iz prvog pokušaja. Sledeće godine snima još 12 pesama.

Robert Džonson - Zgubidan

Izvor: williesimpson.com

Robert Džonson otrovan je 16. avgusta 1938. godine. Otrovao ga je vlasnik paba u kojem je nastupao, jer je sumnjao da je Robert u vezi sa njegovom ženom. Otrovao je bocu viskija i poslao je Robertu. Nažalost, umro je pre nego što je njegova muzika postala popularna.

“Činjenica o Robertu Džonsonu je da je on postojao jedino na svojim pločama. On je čista legenda”

Robart Džonson – Uzor mnogim velikanima

Muzika Roberta Džonsona smatra se pionirskom muzikom bluza i rokenrola. Mnogi velikani muzike poput Cepelina, Stonsa, Džimija Hendriksa, Erika Kleptona inspiraciju su našli u njegovoj muzici. Međutim, nije inspirisao samo muzičare već i filmske radnike. Volter Hil je po njegovoj legendi snimio film “Raskršće”. Glavnu ulogu glumi momak iz Karate Kida.

Ima nešto u prstima Ralfa Mačia, odlični su i za tuču, ali i za dobar bluz.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *