0

Sav taj džez – Lista najboljih filmova o džezu

Vođeni Ničeovom filozofijom o muzici, dolazi se do zaključka da bi život bez muzike bio greška. Što bi St iz Goribora rekao “volim muziku, što volim tu magičastu vazdušastu tekućinu”. Međutim, kada je džez u pitanju, mnogi u njemu vide i više od muzike. Vide mnogo veći smisao, vide inspiraciju, vide ljubav. Nije ni čudo što je o ovom muzičkom pravcu napravljeno mnogo filmova.

The Legend of 1900

Kada se spoje imena kao što su Đuzepe Tornatore, Eneo Morikone i Tim Rot koji tumači glavnog lika, onda samo možemo da očekujemo dobru stvar. Ovo je priča o bebi dečaku, čija avantura počinje onog trena, kada biva pronađen na brodu od strane tamošnjeg radnika. Odrastajući na brodu, okružen muzičarima, Deni Budman T.D. Lemon 1900, polako izrasta u pravog muzičkog prodidžija.

Ray

Priča o turbulentnom životu Rej Čarlsa, koga tumači Džejmi Foks, nakon izlaska na veliko platno, nikoga nije ostavio ravnodušnim. Ova biografska drama, koja prati Rejevo detinjstvo i karijeru do same smrti, bila je nominovana za višestrukog Oskara, i u toj trci osvojila dva, za najbolje dostignuće u zvuku i za najbolju mušku ulogu.

Born to Be Blue

Itan Hok, kao i uvek je briljirao, ovoga puta, u ulozi Četa Bejkera, džez trubača najtoplijeg glasa. Radnja filma govori o Četovom povratku na muzičku scenu ‘60-ih godina, i ljubavnoj vezi sa jednom glumicom.

Bird

Film “Bird” je jedno od ostvarenja Klinta Istvuda. U pitanju je biografska drama, gde Forest Vitaker timači lik Čarlija Parkera Birda, džez saksofonistu, i stvaraoca bibopa, tada novog stila u džez muzici. Bibop  je nastao ‘40-ih godina. Pored Čarlija, druga zaslužna osoba za nastanak ovog muzičkog stila je Dizi Gilespi, koji je zajedno sa njim gradio karijeru.

Miles Ahead

Radnja ovog filma prati uzbudljiv život Majls Dejvisa, stvaraoca raznih džez stilova, kao što su fuzije, kul, moderni bibop i fank. Tokom svoje uspešne i dugogodišnje karijere, Majls je sarađivao sa mnogim džez velikanima, kao što su Herbi Henkok, Džon Koltrejn, gore pomenut Čarli Parker…

Mo’ Better Blues

U ovoj romantičnoj muzičkoj drami, trubač Blik Giliam, koga tumači Denzel Vašington u jednom trenutku imao je sve što poželi. Sjajnu karijeru koja je bila u usponu, kao i ljubav dve žene, Indigo i Klark.

Whiplash

Whiplash, trostruki Oskarovac, predstavlja muziči razvoj mladog talentovanog bubnjara Endrua, koji upisuje Muzičku akademiju. Mladi Endru, tokom svog odrastanja biva suočen mnogim preprekama, a jedna od najvećih je njegov profesor i mentor Flečer, koji važi za strah i trepet na Univerzitetu.

 

 

 

 

 

 

Ema Janošević

Ema Janošević

Rođena u Knjaževcu 1992. godine. Živi i radi u Nišu, gde je završila fakultet za turizam i hotelijerstvo na Univerzitetu Singidunum. U slobodno vreme voli da gleda kultne filmove i istražuje svet slikarstva i raznih muzičkih žanrova.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *