0

Šetajući ulicama Niša – Blagoja Parovića

Ništa nova informacija nije da su ulice gradova Srbije nosile imena značajnih komunista. Neke ulice su dobile nove nazive, dok se neke i dalje zovu isto. Niš ne odskače od ostalih gradova po tome. Pored Bulevara Nemanjića, nalazi se jedna mala ulica koja seče Bulevar i vodi do Toplane. To je Ulica Blagoja Parovaća.

Blagoje Parovića - Zgubidan

Ulica Blagoja Parovića, nije velika, ali je zato prometna. Ulica počinje od Idee na Bulevaru, a završava se kod Toplane, gde počinje Ulica Branka Krsmanovića. U ovoj ulici nalazi se, nekada veliki brend našeg grada, Niš Ekspres.

Blagoje Parovića - Zgubidan

Blagoje Parović, bio je jedan od značajnijih članova Komunističke partije Jugoslave. Učesnik mnogih građanskih pokreta i jedan od Jugoslovena, učesnika Španskog građanskog rata.

Blagoje Parović – O životu

Blagoje Parović rođen je u Biogradu kraj Nevesinja 1903. godine. Potiče iz veoma siromašne porodice. Oba roditelja izgubio je u Prvom svetskog ratu, što je prilično uticalo na njegov život. Po struci bio je obućar.

Blagoje Parovića - Zgubidan

Politički život

1923. godine priključio se KPJ. Sa svojih 20 godina učestvuje u mnogim radničkim protestima, zbog kojih biva i hapšen nekoliko puta. Nakon što je uvedena Šestojanuarska diktatura, Blagoje Parović odlazi u Moskvu. Bila je to 1930. godina.

Kada je počeo Španski građanski rat, Blagoje Parović pokreće časopis “Dimitrovac”, a tekstovi su bili pisani na srpsko-hrvatskom, španskom i češkom jeziku.

Blagoje Parović – Kraj života

Blagoje Parović ubijen je pod nerazjašnjenim okolnostima. Postoje nekoliko teorija kojima se pokušavalo razjasniti kako je ubijen. Bilo je to 1937. godine u njegovoj prvoj bici u Španiji. Zvanični dopis kaže da je pogođen u glavu dok je predvodio juriš. Nezvanični kažu da je likvidiran jer se nije slagao sa partijskom politikom. Smatra se da ga je ubio Vlajko Begović. Sve to upućuje na Vlajka, jer ga je slikao ubijenog odmah nakon ubistva.

Blagoje Parovića - Zgubidan

Lična karta

Datum rođenja: 25. mart 1903. godine
Mesto rođenja: Biograd, kod Nevesinja, Austrougarska
Datum smrti: 6. jul 1937. godine,  Viljanueva de la Kanjada, Španija.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *