0

Šetajući ulicama Niša – Kopernikova

Nakon tmurnog i sivog vremena, konačno možemo da kažemo da je proleće stiglo. Gradovi su prepuni, sve klupice zauzete, drveće cveta. Ne samo drveće, ljudi su procvetali. Upravo te šetnje i pozitivna energija u vazduhu, podsetili su nas na jednu od naših prvih rubrika “Šetajući ulicama Niša”. Većina sugrađana se slaže da je Kopernikova ulica jedna od najlepših u gradu. Naročito u ovom periodu.

Kopernikova – Ulica kestena

Kopernikova, iliti punim nazivom Ulica Nikole Kopernika ulica je koja seče Sremsku. Već od samog skretanja u ulicu dočekaće vas niz kestena, koji ovu ulicu i čine prepoznatiljivom. Dugačka, prava ulica, okružena drvoredima kestena, čini da se osećate kao da niste u gradu.

Nikole Kopernika - Zgubidan

Stoji i činjenica da je ulica pomalo jeziva noću, jer ponekad nema “žive duše” a i osvetljenje nije na nekom zavidnom nivou. Tada možete da vidite i užurbane ljude koji bi što pre da stignu do svoje lokacije. Kada kesteni budu zreli, možete primetiti ljude sa kesama kako brzo sakupljaju plodove sa zemlje. Sve u svemu, Kopernikova je jedna od onih ulica koje imaju dušu, ali rupe na ulici malo narušavaju izgled. No, to nije tema za nas sada.

Ko je bio Nikola Kopernik?

Čovek čije ime nosi ova ulica bio je jedan poljski matematičar, pravnik, ekonomista, lekar, a najviše su ga zanimala nebeska tela i proučavanje svemira. Osmislio je heliocentrični sistem, koji je u vreme Renesanse često puta bio osporavan bez argumenata. Kopernikov sistem dokazuje da se Sunce nalazi u centru svemira, a ne planeta Zemlja kako se to do tada tvrdilo. Postoji i Kopernikova formula, kojom je uspevao da izračuna udaljenost između planeta. Ono što se danas uči iz fizike o sunčevom sistemu bazira se na životnom radu Nikole Kopernika.

Nikola Kopernik - Zgubidan

Izvor: diendansuthat.blogspot.com

Njegov rad je priznat tek pred kraj njegovog života, a zbog svojih proučavanja i tvrdnji jedva je uspeo da izbegne progon i smrt. Nakon svega što je učinio za nas, logično je zbog čega Kopernikova ulica ima baš taj naziv.

Lična karta

Ime: Nikola
Prezime: Kopernik
Datum rođenja: 19. februar 1473. godine, Torunj, Jagelonska Poljska
Datum smrti: 25. maj 1543. godine, Frombork, Jagelonska Poljska

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *