0

Šetajući ulicama Niša – Marina Držića

Šetajući ulicama Niša u prilici smo da se iznova upoznajemo sa životima istaknutih Srba koji su naš narod zadužili svojim likom i delom. Kroz nazive ulica pokolenja iskazuju poštovanje prema njihovoj žrtvi, njihovom stvaralaštvu ili njihovom stradanju. I ove nedelje šetali smo “ulicama Trošarine”, a tabla sa imenom Marina Držića bila nam je posebno inspirativna.

Ulica Marina Držića

Jedna od najdužih ulica u Nišu nalazi se na mestu na kome je naplaćivana taksa i kontrolisana roba i ljudi pre ulaska u grad. Usmeno predanje govori da su se tu pre nekoliko vekova seljani i izuvali pri dolasku na stočnu pijacu. Danas ova prostrana ulica na svom početku ima pogled ka Ćele Kuli i ima tu „čast“ da se praralelno kreće sa Bulevarom Svetog cara Konstantina.  Nalazi se na teritoriji  opštine Palilula, a njen tok naizmenično presecaju ulice Ljubomira Nikolića, Božidara Lešjanina kao i ulica Svrljiškog partizanskog odreda.

Foto:Nemanja Petković

Ime Marina Držića u istoriji je ostalo zapisano kao ime najvećeg pisca renesansnog Dubrovnika, srpskog porekla. Zanimljiva činjenica vezana za njegov život posle života, je ta da je podjednako poštovan i u Srbiji i u zemlji u kojoj se njegov Dubrovnik danas nalazi.

Marin Držić – „Dundo Maroje“

Marin Držić, renesansni pisac, u mladosti je pisao ljubavne pesme, da bi posele petogodišnjeg školovanja u Toskani u gradu Sijeni njegovo stvaralaštvo preraslo u dramsko. Njegovo dramsko delo broji jedanaest istaknutih komada, od kojih su neki sačuvani nepotpuni. Najveću dramsku „inspiraciju“ imao je u svojim četrdesetim godinama a njegovo najpoznatije delo je komedija „Dundo Maroje“.

Ova komedija prikazana je prvi put početkom februara 1551. godine u sali Velikog veća Dubrovačke republike. U osnovi ovog Držićevog dela je sukob izmedju pripadnika starije i mlađe generacije u doba renesanse. Komediju „Dundo Maroje“ kao ni ostale svoje dramske tekstove u prozi, Marin Držić nije štampao za života. Do danas nije sačuvan ni njen originalni rukopis, već samo njen prepis iz XVI veka.

Spomenik Marinu Držiču u Dubrovniku
Izvor: https://sr.wikipedia.org/sr/Марин_Држић

Lična karta

Ime: Marin

Prezime: Držić

Datum rođenja: 1508. godine, Dubrovnik, Dubrovačka republika

Datum smrti: 2. maj 1567. godine, Venecija, Mletačka republika

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *