0

Šetajući ulicama Niša – Milunke Savić

Grad Niš prepun je ulica koje nose naziv slavnih vojnika, heroja raznih ratova i bitaka. Iznad osnovne škole “Branko Miljković” na Trošarini, u okviru kompleksa vojnih zgrada, nalazi se jedna od retkih ulica nazvanih po srpskim heroinama ratova. Ulica Milunke Savić je mala, skučena ulica koju deli nekoliko zgrada. Teško da je možemo svrstati u jednu od lepših, ali svakako možemo reći da jedna od najsimboličnijih ulica u Nišu.

Šetajući ulicama Niša- Milunke Savić-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

Šetajući ulicama Niša- Milunke Savić-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

Ulica Milunke Savić i groblje francuskih vojnika

Ulica Milunke Savić seče kopleks vojnih zgrada, iznad nje se nalazi park, a sa Delijskom, i ulicama Ljubomira Nikolića i Dragutina Mitića, zaokružuje ovaj kompleks. Nedaleko od ulice nalazi se i Francusko groblje. Na ovom groblju leže vojnici Balkanskih ratova, Prvog i Drugog svetskog rata. Interesanto je da su ovde sahranjivani i neprijateljski vojnici, vojnici Austro-ugarske a kasnije i Nemačke. Na groblju leži i 9 američkih pilota koje su Nemci oborili za vreme Drugog svetskog rata. Ovde takođe počivaju i engleski vojnici, mornari i bolničarke. Ulica u kojoj je groblje je Francuska, a i groblje je dobilo naziv Francusko, u zahvalnost saveznicima.

Šetajući ulicama Niša- Milunke Savić-zgubidan.

Grobovi engleskih vojnika, mornara i bolničarki iznad ulice Milunke Savić. Foto:Nemanja Petković

Milun(ka) Savić

Na početku rata 1912. godine Milunka Savić je odsekla kosu obukla uniformu i prijavila se u Drinsku divizuju pod imenom Milun Savić. Godinu dana je ratovala. Isticala se u svim bitkama, i tek nakon ranjavanja 1913. biva otkriven njen pravi indetitet. Dobila je i medalju za hrabrost, a tokom Kolubarske bitke dobija i Karađorđevu zvezdu sa mačevima. Postala je prva i jedina žena koja je dobila francuski orden, Ratni krst sa zlatnom palmom, koji joj je uručio komandant Solunskog fronta, Franše d’ Epere.

Francuzi su je nazvali srpska Jovanka Orleanka, Šar de Gol je pred Milunkom stajao u stavu mirno. 1918. vrhovna komanda savezničkih sila naredila je da joj se pohvala pročita u stavu mirno pred svim silama Antante.

Nakon vojničke karijere uz pomoć saboraca zaposlila se kao čistačica u Hipotekarnoj banci u Beogradu. Pored svoje ćerke odgajila je i tri usvojene devojčice, a očuvala i na pravi put izvela jos 36-oro dece. Živela je skromno, novac je trošila na decu, umrla je u 81. godini, mirno, pletući.

Šetajući ulicama Niša- Milunke Savić-zgubidan.

Izvor:Twitter

Lična karta

Ime: Milunka
Prezime: Savić
Datum rođenja: 28. jun 1892. godine, Kopirvica kod Raške
Datum smrti: 5. oktobar 1973. godine, Beograd, Savezna federativna republika Jugoslavija

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *