0

Šetajući ulicama Niša – Ulica Janisa Janulisa

Za Ulicu Janisa Janulisa verovatno zna dobar deo stanovnika niških naselja Pantelej i Durlan. Međutim, mali je broj onih koji znaju kakva se veličina krije iza ovog imena. Zato danas, u rubrici Šetajući ulicama Niša, otkrivamo zašto jedna od niških ulica nosi ime Janisa Janulisa.

Na imanju Janisa Janulisa

Za vreme Prvog svetskog rata, dok je srpska vojska, zajedno sa srpskim narodom, boravila na grčkom ostrvu Krf, dobročinstvo, humanost i prijateljstvo jednog Grka došli su do izražaja. Iako običan čovek sa sela, koji se bavio poljoprivredom, Janis Janulis bio je svestan značaja koji grčki narod može imati za Srbiju i njeno stanovništvo na Krfu. Upravo zato, on je dozvolio da se na njegovom njegovom zemljištu podigne vojni logor u kome su se oporavljali srpski vojnici koji su preživeli prelazak preko Albanije. Janis Janulis je tada pokazo svu dobrotu i prijateljstvo grčkog naroda.

Spomenik poginulim srpskim vojnicima

Nažalost, veliki broj vojnika koji su boravili na njegovom imanju nije uspelo da se oporavi. Na jednoj od njegovih parcela sahranjeno je 560 srpskih vojnika. Oni su kasnije eshumirani i preneti na ostrvo Vido. Ipak, u njihovu čast, Janis je u zavet ostavio svojim potomcima da se ta parcela nikada više ne obrađuje. Na imanju Janisa Janulisa podignut je spomenik stradalim vojnicima drinske divizije koji je otkrio regnet Aleksandar Karađorđević maja, 1916. godine. Na spomeniku su ispisani stihovi Vladimira Stanimirovića:

 

Na humkama u tuđini
neće srpsko cveće nići.

Poručite našoj deci
nećemo im nikad stići!

Pozdravite otadžbinu,
poljubite rodnu grudu!

Spomen borbe za slobodu
neka ove humke budu!

Potomci Janisa Janulisa

Dugo su trajali pokušaji da se stupi u kontakt sa potomcima ovog Grka i velikog prijatelja srpskog naroda. Društvo za negovanje slobodarskih tradicija iz Niša, prvo je uspelo da stupi u kontakt sa njima i na neki način pokuša da se oduži Janisu i njegovoj porodici.

Janisov unuk, Hristos Janulis, decembra 2014. godine postao je počasni građanin opštine Pantelej. To je bio samo mali pokušaj da se pokaže da nismo i nikada nećemo zaboraviti nesebičnu pomoć koju je srpskoj vojsci pružila porodica Janulis. Hristos je, nakon što je proglašen za počasnog građanina, izjavio:

“Ja sam treća generacija u porodici Janulis koja neguje tu i takvu ljubav prema Srbima, ali sam uveren da ću ova osećanja preneti i na svoje potomke, na četvrto koleno potomaka Janisa Janulisa. Ne postoje reči kojima bih opisao ono što je sada u mom srcu”

Grad Niš je ovom prijatelju srpskog naroda podario i jednu ulicu, što je svakako najmanje što se moglo učiniti kako sećanje na humanost i dobročinstvo nikada ne bi izbledelo.

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *