0

Shock žvake – Ukus detinjstva

Sasvim slučajno na trafici ugledah jedan proizvod koji je bio globalni hit pre nekih 15-ak godina. Shock žvake. Različite genaracije uz ove žvake svakodnevno menjale su svoje facijalne ekspresije. Razlog tih deformacija jeste taj što su shock žvake bogate limunskom kiselinom, koja daje taj šok efekat. Zbog toga shock žvake i jesu ukusi našeg detinjstva.

U 2017. godini retko ko je mogao da pomisli da se shock žvake prodaju i dalje. Verovatno me je zato prodavac četiri-pet puta pitao šta želim da kupim, a ja sam i dalje gledao u žvake i istog trenutka se vratio u detinjstvo. Na kraju sam zaboravio šta želim i kupio nekoliko ovih žvaka.

Konzumacija ovih žvaka, za mene, ispostavilo se da je kao vožnja bicikle, ne zaboravlja se. Kao i većina konzumenata shock žvaka i ja sam imao neke svoje rituale pre samog žvakanja. Možemo ih nazvati i fazama.

Shock žvake - Zgubidan

Izvor: shop.maxi.rs

Faza 1

U početnoj fazi smišljate kako da potražite novac od roditelja za ove žvake, koje su nam uglavnom zabranjivali da kupujemo. Kao klinci, naravno nismo imali svoj novac, a situacija se nije znatno promenila ni toliko godina kasnije, i morali smo da imamo dobar razlog šta će nam. Kada i ako dobijemo novac prelazimo na novu fazu.

Faza 2

Shock žvake su u vašem vlasništvu. Tu kreće druga faza, koja može da traje nekoliko sekundi, ali i nekoliko minuta. U pitanju je psihička priprema za sve ono što će uslediti. Držite žvake u rukama, polako otvarate celovafan i vadite žvaku. Pomirišete je, oseća se limun. Udahnete duboko i prelazite u sledeću fazu.

Faza 3

Psihičke pripreme su pri kraju i već ste spremni. Faza broj 3 je faza u kojoj samo liznete deo žvake, čisto da osetetite sve ono za šta ste se pripremali. Sam čin lizanja uglavnom je propraćen trzanjem i uzvikivanjem “Uuuh”.

Faza 4

Kada ste već liznuli žvaku ulazite u poslednju fazu, a to je žvakanje. Tresete se, mrštite, menjate facijalne ekspresije, u ustima je mešavina kiselog i ljutkastog. Nakon nekoliko sekundi kisele napetosti shock žvaka postaje samo obična žvaka. Međutim, vi se osećate snažno, hrabro i uvek prepričate drugovima kako niste ni trepnuli dok ste je žvakali.

Nebitno je koliko godina imate, kada žvaćete shock žvake ove faze se uvek ispoštuju. To je kao da igrate klikere i ne kažete sleki, već poslednji gađam. Upravo sam tako, barem na nekoliko minuta dok sam prolazio ove faze uspeo da se vratim u detinjstvo, čim je prošla kiselina u ustima, osvestio sam se i nastavio svojim putem. Sigurno je bilo zanimljivo videti odraslog čoveka kako kao dete pravi grimase dok žvaće žvaku. Znam da je meni bilo zanimljivo.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *