0

Sid Baret – Ludi dijamant

 

 

Sid Baret

Izvor:rollingstone.it

Rodžer Kit Beret, poznatiji kao Sid Beret, rođen je šestog januara 1946. godine u Kembridžu u Engleskoj.
Već u detinjstvu Beret je ispoljavao svoju strast za umetnošću. Voleo je da piše i crta, svirao je klavir, ukulele i  bendžo. Kada je napunio 14 godina potpuno se posvetio gitari. Sa školskim prijateljem Rodžerom Vatersom osnovao je bend. Nakon nekoliko nezadovoljavajućih pokušaja da imenuju bend (“The Addabs”, “The screaming addabs”, “Sigma 6”)Sid Beret dolazi do imena “Pink Floyd”.
1965. godine prvi put ulaze u studio i počinju sa snimanjem pesama. Već sledeće godine postaju jedna od značajnijih grupa “London Underground” muzičke scene, nastupajući na najznačajnijim mestima “UFO” klubu, i “Roundhouse” areni.
Iste godine potpisuju ugovor sa menadžerskom kućom “Blackhill Enterprises”Sid Baret doživljava lansiranje među zvezde.
Nažalost, tu kreće i njegov pad. Zloupotreba “LSD-a”, mu uzima razum i odvaja ga od stvarnog sveta, što je i on sam opisivao u svojim tekstovima:

“I stojim na samom života pragu,
pitam se zbog onih koje još uvek volim,
plačući tiho u sebi,
da li još uvek postojim?”

Kolika je cena slave?

Prekomerno konzumiranje “LSD-a” je uzelo maha. Sid Baret se ponašao potpuno nepredvidivo i često je bio izvan realnosti. Neretko se dešavalo da konzumira drogu i po sedam vezanih dana. Sve to je na kraju dovelo do prekida saradnje Sida Bereta i ostatka grupe. Zamenio ga je David Gilmor koji je postao prvi vokal i prva gitara grupe. Sid Beret se još dublje uvukao u konzumiranje psihodeličnih supstanci i potpuno nestao iz sfere javnog života. Razlog za prebrzi slom Sida Bereta je prebrzo sticanje statusa zvezde. Svakako, smrt oca sa kojom se susreo kada je imao 15 godina nikako nije pozitivno uticala na sve što mu se kasnije dešavalo.

Muzika, umetnost i pisanje pružali su mu utehu i bili su mesto na koje je često odlazio da bi se lakše nosio sa velikim gubitkom. Kada je komercijalna industrija “napala” njegovo stvaranje, plasirajući ga u visine, zapravo ga je  oborila. Sid Baret je, iako više nije bio član grupe, poslužio kao nepresušna inspiracija Pink Flojdovog stvaranja.


Shine on
You crazy
Diamond

Izvor:Pinterest.com

Pet godina članovi benda nisu čuli ni videli Sida Bareta, niko nije znao šta se sa njim desilo. Pesma koja obeležava album “Wish you were here”“Shine on you crazy diamond”, je bila pokušaj prizivanja starog prijatelja. Rodžer Vaters je rekao da su zvuci gitare ove kompozicije kao duh Sida Bereta, koji se provlači kroz pesmu. Tokom snimanja ove pesme, prizivanje tog duha je uspelo. Sid Beret se pojavio u studiju pravo niotkuda. Ćelav, bez obrva, sa kesicom slatkiša u jednoj, i četkicom za zube u drugoj ruci. Zube bi prao tako što bi čvrsto zgrabio četkicu, a telom bi cupkao gore dole. Kada su ga prepoznali David Gilmor i Rodžer Vaters su zaplakali. Ovaj događaj bio je inspiracija za pesmu posvećenu odsustvu Sida Bareta“Wish you were here.”

U dokumentarcu “The story of Wish you were here” David Gilmor je izjavio: “To je bio ogroman gubitak. Samo možemo zamišljati šta bi napravio. Mogao je da postane veliki.”
Pesma “Shine on you crazy diamond”, je potraga benda za svojim izgubljenim prijateljem, kao i objašnjenje zbog čega se uopšte i izgubio. Članovi benda veruju da je glavni razlog za to “Stardom”– u bukvlanom prevodu: položaj muzičke, flimske, super zvezde u sferi javnog života.
Rečenica u pesmi: “You were caught in the crossfire of childhood and stardom, blown on the steel breeze.” (“Uhvaćen si u unakrsoj vatri detinjstva i statusa zvezde, oduvan čeličnim vetrom”) u potpunosti spaja pesmu sa ostatkom albuma “Wish you were here”.


Zaostavština Sida Bereta 

Izvor:comingsoon.it

Muzika koju stvara grupa Pink Flojd bavi se uzvišenim moralnim temama, borbom između dobra i zla, koji su predstavljeni na razne načine. Najveći predstavnici dobra u muzici Pink Flojda su one glavne ljudske osobine: dobrota, iskrenost, ljubav, saosećanje, mašta, doslednost svojim idealima i neodustajanje. Predstavnici zla su svi oni delovi života i sveta koji nas okružuje, koji napadaju, korumpiraju, izobličavaju, i na kraju uništavaju sve ove ljudske osobine.

Novac, slava, i sama ideja shvatanja zivota kao besprekidnu jurnjavu za njima mogu u potpunosti pojesti čoveka. Pink Flojd kao najvećeg neprijatelja Sida Bereta vidi muzičku industriju. Nemoralni menadžeri, agenti, producenti koriste nečije talente da svoje džepove pune novcem. Sažvakaće Vas i ispljunuti pre nego što shvatite šta se desilo. Svo svoje stvaranje bend je, nakon Sida Bereta, usmerio ka kritikovanju ovakvih pojava.

Kroz  korpus umetničkog stvaranja Pink Flojda nastavlja da živi i Sid Beret.

Možda i svoj najveći album “Wish you were here” u potpunosti su zaokruzili omotom albuma za koji je iskorisćena slika čoveka koji sklapa poslovni dogovor sa vlasnikom producentske kuće, i pri tom prilikom simbolički počinje da gori. Ovaj prikaz u potpunosti predstavlja ono što se dogodilo Sidu Beretu.

 

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *