0

Spasimo klikere!

Generacijama unazad glavna razonoda deci školskog uzrasta bila je tako prosta ali uvek zanimljiva. Igranje klikera. Iako su uspevali da se održavaju vekovima u raznim sistemima i kulturama, čini se kao da im je, možda, danas došao kraj. Danas se deca sve više bave klikovima nego klikerima. Postoji velika mogućnost da zbog ovoga oni uskoro odu u istoriju i samo budu s vremena na vreme pominjani kao neka davna zanimacija.
Klikeri su se igrali još 4000 godina pre nove ere u starom Egiptu. Od tada, pa sve do danas klikeri su bili igra koja je zbližavala decu. Kroz nju su deca mogla i da nauče geometriju, kako da se trampe, ali i razviju takmičarski duh i fair play.

Igre klikerima

Postoji, naravno, mnogo varijacija igara sa klikerima. Međutim, sve se zasnivaju na dobroj proceni, veštini gađanja i pravljenju dobre taktike. Navešćemo sada neke od najpopularnijih.
Klasična igra klikerima
Ova verizija je bila vrlo popularna u našoj zemlji prethodnih decenija. Za igru je bilo potrebno da na zemljanom terenu postoji rupa. Igra počinje bacanjem klikera svih igrača sa određene udaljenosti od rupe. Taktički je bilo najbolje igrati poslednji. Zato su se takmičari pre početka igre vikanjem nadmetali ko će bacati poslednji. Onaj ko prvi vikne „sleki“, on je poslednji.
Poenta igre je bila da igrač pogodi drugog igrača ali i da uspe da ubaci kliker u rupu. Naravno, postojala su i pravila koja određuju razne situacije. Na primer, šta se dešava kada su oba klikera u rupi i kada igrač može da zameni kliker kojim igra. Možda najinteresantnije pravilo je bilo potez „mačije oči“. Ovaj potez omogućavao je igraču da vodoravnu udaljenost zameni uspravnom i sa visine, kroz krug napravljen prstima („mačije oko“) gađa protivnika.
U ovoj igri gubitnik je morao da plati partiju jednim klikerom ili većim brojem ako je tako prethodno dogovoreno. Iz ovog razloga deca koja su bila dobri igrači nikada nisu kupovala klikere.

„Meta“ igra

U ovoj igri dobra procena je bila presudna. Na zemljanom terenu igrači su iscrtavali koncentrične krugove koji su predstavljali metu. Najmanji krug je, svakako, nosio najveći broj poena. I u ovoj igri je vrlo korisno bilo biti „sleki“ jer je postojala mogućnost da se protivnički kliker izbaci iz mete. Pobednik u ovoj igri je igrač koji posle pet ili sedam rundi ostvari najveći broj poena.
Evidentno je da su klikeri jednostavna igračka koja može puno da zabavi. Klikeri su 70tih i 80tih godina prošlog veka bili veoma popularni. U nekim školama su se čak organizovala i turniri. Danas su, međutim, deca potpuno izgubila naviku igranja klikera. Ako uspemo da vratimo popularne „klajzere“ u modu uspećemo i da ponovo povežemo decu. Biće podstaknuti da se više druže, više izlaze napolje i mnogo bolje shvataju život i svet oko sebe. Spasimo klikere!

 

 

Mladen Ristić

Rođen 1992. u Nišu. Apsolvent na Ekonomskom fakultetu u Nišu. Bio član nekoliko organizacija koje su svojim delovanjem podsticale napredak u društvu. Bavi se pisanjem kolumni iz sfere drušvenih dešavanja. Od 2017. godine jedan od osnivača NVO - "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *