0

Srpski glumci na Holivudskom platnu

Filmska industrija je svuda u svetu u konstantom usponu, te se tako sve češće možemo susresti sa van holivudskim blokbasterima. I pored toga san svakog reditelja i glumca je da se bar jednom pojavi na najprestižnijem holivudskom platnu i crvenom tepihu. Maštoviti scenaristi i reditelji, koristeći specijalne efekte, nastoje da realnu priču publici prikažu na što spektakularniji način. Filmsko stvaralaštvo se danas ne zadržava duž granica zemlje u kojoj je film sniman i čije specifičnosti projektuje. Iako je jasno da scenario opredeljuje snagu filma, životnu energiju kroz lični pečat, svakako daju glumci. Tako naučena veština preobražaja i dar glume stiču svoju brojnu publiku. Izlazak iz anonimosti podrazumeva početak uspešne karijere.

Danas govirimo o srpskim glumcima koji su uspeli da svojim izvedbama zaintrigiraju Holivud.

  1. Sergej Trifunović

Sergej Trifunović srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac prepoznatljiv je po ulogama u filmovima „Ubistvo s predomišljajem“, „Stršljen“, „Munje“, „Kad porastem biću kengur“ kao i u seriji „Crni Gruja“. Imao je priliku da svoj glumački opseg demonstrira i u Holivudu. Iako njegove uloge u najprofitabilnijoj filmskoj industriji nisu bile posebno istaknute, može se pohvaliti da je svoje scene snimao sa Denisom Kvejdom u filmu „Spasitelj“, kao i ulogu snajperiste u filmu „Next“ sa Nikolasom Kejdžom. Pored navedenih uloga, Sergej igra i u filmu „War Inc“ kao i u seriji „Sleeper Cell“.

Predstavljanje ekipe filma „War Inc“
Izvor: sr.wikipedia.org/wiki/Сергеј_Трифуновић#

  1. Rade Šerbedžija

Rade Šerbedžija je jugoslovenski i hrvatski filmski glumac i reditelj srpske etničke pripadnosti. Važi za jednog od najuspešnijih stranaca u Holivudu. Njegove uloge i saradnja sa najpoznatijim glumcima današnjice donele su mu epitet najtraženijeg glumca sa ovih prostora u prethodnih dvadeset godina. Uloge koje je snimio u Holivudu teško je prebrojati i navesti. Vredne pažnje su saradnja sa Tomom Kruzom u fimu „Nemoguća misija 2“, sa Andželinom Džoli u snimanju filma „ U zemlji krvi i meda“, kao i uloga koju je dobio u filmu „Svemirski kauboj“ sa Klintom Istvudom. Film „Sneč“ u kome je Rade imao saradnju sa Bred Pitom i Benisiom del Torom i koji je rađen u britanskoj produkciji, naišao je na mnoštvo pozitivnih komentara. Šerbedžija je na filmskom platnu imao priliku da sarađuje i sa Vanesom Redgrejf, Filipom Nojsom, Stenlijem Kjubrikom i mnogim drugima.

Rade Šerbedžija je u januaru 2011. godine uvršten u Pres Magazinovu listu „100 najpoznatijih Srba u svetu“.

  1. Branka Katić

Branka Katić je srpska filmska i pozorišna glumica. Pojavljivanje u filmovima „Pad u raj“, „Jagoda u supermarketu“, „Crna mačka beli mačor“, omogućilo je ovaj glumici da postane prepoznatljiva na ovim prostorima. Poslednjih godina Branka ne živi u Srbiji i njena glumačka karijera okrenuta je ka Holivudu. Neosporni talenat koji poseduje demonstrirala je u filmu „Državni neprijatelj“ ali i u mnogim serijama britanske i Američke produkcije. Branka takođe ima i epizodnu ulogu u filmu „Captain America: The Winter Soldier“. Na našim prostorima njenu glumačku karijeru neretko osporavaju zbog braka sa Džulijanom Farinom filmskim rediteljem.

Branka Katić
Izvor: www.zimbio.com/photos/Branka+Katic/

  1. Predrag Bjelac

Predrag Bjelac čuveni Baron iz filma „Kad porastem biću kengur“, ostvario je bitnu ulogu u svetski poznatoj franšizi „Hari Poter“. Njegova gluma u ulozi  Igora Karkarofa ocenjena je najvišom ocenom. Bjelac se može pohvaliti ulogom u rimejku čuvenog filma „Predskazanje“, kao i ulogama u filmovima „Amor fati“ i „Final Victim“. Trenutno živi u Češkoj i važi za jednog od najtraženijih inostranih glumaca.

  1. Stefan Kapičić

Stefan Kapičić je srpski glumac, sin čuvenog jugoslovenskog košarkaša Dragana Kapičića. Uloge u srpskim i hrvatskim filmovima i serijama kao i nekoliko epizodnih uloga u nemačkim filmovima, pomogle su Stefanu da unapredi svoje glumačke kvalitete. Holivudski reditelji su uočili puni potencijal njegovih glumačkih sposobnosti i angažovali ga na filmu „Dedpul“ a kasnije i njegovom nastavku „Dedpul 2“. Zahvaljujući ovim ulogama Kapičić je postao jedan od najtraženijih i najpopularnijih glumaca na svetu. Igrao je i u poznatim američkim serijama „24“, „Jedinica“ kao i u filmu „Veliko čudo“. S obzirom na to da je 2016. godine bio „traženiji“ od Bred Pita, Toma Kruza i Džonija Depa, pred njim je sigurno blistava budućnost.

Kvalitet obrazovanja koje mladi glumci mogu da steknu u Srbiji i regionu svakako zavređuje pohvalu. Zato ne iznenedjuju sve češća pojavljivanja naših glumaca u Holivudskim ostvarenjima. Pored navedenih, zavidnim inostranim angažovanjem, mogu se pohvaliti i Marija Karan, Dragan Mićanović, Ana Sofrenović, Lazar Ristovski, Miloš Biković kao i mnogi drugi.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *