0

Šta nam je doneo savremeni fudbal

Nastanak savremenog fudbala vezuje se za Veliku Britaniju, konkretnije Englesku. Kada je 24. oktobra 1857. godine, zvanično formiran prvi fudbalski klub FK Šefild, verovatno niko nije mogao ni da nasluti koliko će se ova igra brzo i lako ukoreiti i biti prisutna u životu „savremenog čoveka“. Pravila, po kojima se u malo izmenjenoj formi i danas igra fudbal, počela su da se ispisuju posle stvaranja prvog fudbalskog saveza 1863. godine u Engleskoj. Fudbal, kao jednostavna i dinamična igra, lako je pronašao poklonike i zaljubljenike ne samo na „Ostrvu“ već i u čitavoim svetu.

Izvor: https://en.wikipedia.org/wiki/Sheffield_F.C.

Prvobitna zamisao igre se uglavnom bazirala na zabavi, načinu života, kvalitetnom ispunjavanju slobodnog vremena ili održavanju kondicije. Sa progresom društva i u skladu sa prioritetima nastalih promena ubrzo je zamenjena i pretvorena u zamisao brzog i lakog obrta kapitala.

Šta povezuje Kinu i savremeni fudbal?

Danas se fudbal više ne igra isključivo iz ljubavi već zbog neverovatno velikih finasijskih dobiti koje omogućuje. Najzaslužniji za ovakvo stanje u savremenom fudbalu su svakako „žuti ljudi“, kako ih neki iz milošte nazivaju. Naime, u poslednjih nekoliko godina, ogroman priliv kapitala dolazi sa Bliskog istoka i Azije u evropski fudbal. Samim tim povećana je  vrednost kako kvalitetnih, tako i onih takozvanih igrača drugog reda. Kineska fudbalska liga je u prethodnih nekoliko sezona, angažovanjem vrhunskih trenera, uspela da privoli i određeni broj kvalitetnih igrača da se pridruže savremenom projektu fudbala CSL Super League.

Ovakav vid ulaganja u fudbal ne treba da čudi s obzirom na činjenicom da je u Kini prva igra ili strategija koje se temeljila na šutiranju lopte, bila „cuju“. Cuju je igra koja podseća na današnji fudbal a u Kini se za vreme dinastije Čin igrala tokom vojnih vežbi još u periodu 255-206. godine pre nove ere.

Izvor: http://naibuzz.com/2017/05/13/8-highest-paid-players-chinese-super-league/

Maradona, Zidan ili Nejmar?

Ako se rukovodimo logikom da visina naknade za određeni proizvod određuje kvalitet, onda bez premca možemo reći da je Nejmar najbolji igrač fubala svih vremena. Njegov nedavni trasfer iz Barselone u PSG, za nestvarnih 222 miliona evra najveći je fudbalski trasfer svih vremena. Naime kvalitet mladog brazilskog fudbalera je neminovan, međutim da li je zaista njogov kvalitet dvadeset puta veći od Maradoninog, ili tri puta veći od Zidanovog?

Koliko se odnos prema fudbalu promenio, kao i suština prvobitne ideje, govori činjenica koliko je novca neophodno da bi se napravio jedan kvalitetan tim. O tome svedoče najnoviji projekti bogatih vlasnika, među kojima se najviše ističe Nasser Al-Khelaifi predsednik francuskog PSG-a. Neverovatna ulaganja iz godine u godinu ne garantuju uspeh pa se mladi katarski šeik odlučio da novim transferom uzdrma stari kontinent.

Izvor: https://gameofthepeople.com/2016/04/13/

„Ljudi moji, pa je li to moguće“

Po najmerodavnijem fudbalskom sajtu transfermarket-u, cena fudbalskog šampionata Srbije (Superlige), je nešto više od 122 miliona evra. To nas dovodi do zaključka da je Nejmar skoro duplo skuplji od svih profesionalnih igrača našeg fudbala zajedno. Prvobitna zamisao fudbala koja je bazirana na rekreaciji i neprofitabilnosti u potpunosti je zanemarena a u prilog tome ide i ugovor koji je sa PSG-om potpisao kapiten Brazilske reprezentacije. Njogova primanja u „Gradu svetlosti“ biće 30,992,000 futni godišnje, mesečno 2,583,000 funti, nedeljno 596,000 funti, dnevno 85,142 funti, dok će svakog minuta zaraditi 3,547 funti.

Izvor: http://www.goal.com/en/news/psg-neymar-barcelona

Znamo i mi da igramo fudbal

Imajući u vidu da se iz godine u godinu obaraju svetski fudbalski rekordi po visini obeštećenja za trasfere fudbalera, nažalost na ovim prostorima je teško poverovati da se može ponoviti Bari iz 1991. godine, ili Brisel iz 1966. godine, ili Hamburg iz 1982. godine. Ostaje nam da sa setom gledamo snimke kada su naši klubovi lako igrali sa fudbaskim velikanima jer su i oni sami bili velikani. Za ljude sa ovog podneblja savremeni fudbal nije fudbal, jer Pele i Marodona, Džaja i Piksi će uvek biti bolji od Nejmara.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *