0

Sve su nacije dobrodošle osim Keri

Sve nacije su dobrodošle osim Keri-zgubidan.

Izvor:Smithsonianmag.com

Opšte je poznato da se uglavnom svaki muškarac plaši svoje žene, iako su naizgled nežna anđeoska bića. Keri Nejšn, nežno anđeosko biće od 183 cm visine i nekih 90 kilograma težine zaplašila je čitavu naciju. Retko kome uopšte i zvuči poznato njeno ime, ali ako vam kažem: “Prohibicija”, sigurno vam zvuči poznato. Prohibicja alkohola u SAD-a je verovatno zlatno doba kriminala u ovoj zemlji. U periodu prohibicije (1920-1933) Al Kapone je terorisao Ameriku. Interesanto uhapšen je 1932. godine, a sledeće godine prekinuta je prohibicija. Međutim, vratimo se na Keri Nejšn, pomalo zaboravljeni razlog za početak prohibicije.

Sve nacije su dobrodošle osim Keri-zgubidan.

Izvor:Old Politicals

 

“Cut out the whiskey” kampanja

Zbog problema sa mužem koji je bio alkoholičar, Keri Nejšn je prezirala alkohol. Nakon rastanka sa mužem, Keri kreće u kampanju prohibicije. U početku držala je govore i predstavljala probleme koje alkoholisanje donosi. Naišla je samo na negodovanje kod muškaraca i vlasnika barova. Kao vrlo religiozna žena Keri se svakodnevno molila, pa je nakon jedne molitve dobila ideju da prošeta do epicentra alkoholisanja, gradića Kajove. Ovog puta sa reči je prešla na dela. Krenula je u aktivno uništavanje barova. Kamenjem je gađala flaše alkohola, ubrzo je svom arsenalu dodala i sekiru, kojom je rušila stolove i stolice, lomila čaše i flaše. I danas se u Americi mogu kupiti razne kopije Kerine sekire. Jedna od popularnijih bila je sekira sa natpisom “Cut out the whiskey”.

 

Kraj Keri Nejšn

Sve novine u Americi izveštavale su o aktivnostima Keri Nejšn. Vlasnici barova su na zidove kačili sekire sa natpisima “All nations are welcome but Carry.” Zanimljiva igra reči, kako je njeno prezime bilo Nation (nacija). Zbog novina koje su je etiketirale kao ludu ženu Keri je odlučila da prestane sa destrukcijom. Godinama nakon toga je držala govore protiv alkohola, a uspela je i da pridobije žensku populaciju.

Sve nacije su dobrodošle osim Keri-zgubidan.

Izvor:Wretched Richard's Almanac.

Nakon višegodišnjeg truda Keri je na jedom od govora izgovorila: “Uradila sam sve što sam mogla”, i srušila se. Šest meseci kasnije je preminula. Devet godina kasnije doneta je prohibicija. Sasvim je sigurno da prohibicija nije baš bila dobar potez Američke vlade, ali Keri, kao jedan začetnik iz senke, pokazala je da se trud isplati. Posvetila je i izgubila svoj život za svoje ideje. Kakve god da su vaše ideje i snovi, i koliko god vas nazivaju ludim, setite se Keri i krenite po vaše snove.

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *