0

„Svemirci su krivi za sve“

Svakodnevno se većina mladih suočava sa „prekorima“ starijih članova porodice ili bliže okoline kako je život koji vode potpuno pogrešan i kako neke njihove navike ne pogoduju zdravlju i mentalnoj stabilnosti. Čuvena rečenica U naše vreme…“ dovodi nas do stvaranja iluzije o nekom prošlom vremenu u kome je sve bilo mnogo uređenije, bolje i lepše. Nažalost tog vremena više nema, a pripovedači koji govore hvalospeve  postaju sve zaboravniji i umorniji da govore o njemu.

Generacije „postpionira“ koje su vaspitane na prekretnici izmedju „idealnog“ i „katastrofalnog“ stvorile su svoje modele ponašanja. Iako nisu upoznale ni delić tog idealnog, često su „isticane“ kao vesnici katastrofalnog. Istina je ipak da se nasledstvo kako materijalno tako i duhovno, predaje u zalog s kolena na koleno.

Danas govorimo o nekim sferama društva koje su po našoj proceni, pretrpele najveće promene u odnosu na modele od kojih su učili.

Film

Kada je reč o kinematografiji većina filmova koje danas gledamo u bioskopima, a koje potpisuju naši scenaristi i reditelji, svoje motive pronalaze po ugledu na holivudsku produkciju. Upravo smo iz tog razloga uskraćeni za emotivni doživljaj sopstvene realnosti i za hrabrost da se ona prihvati i razume a sve zarad malograđanskog poimanja „modernog“. Istina je da niti jedno od ovih dostignuća, čak ni u generaciji sopstvene ciljne publike, ne pronalazi simpatije kakve su još uvek rezervisane za jugoslovenske klasike sedme umetnosti. Nažalost današnji filmovi oslikavaju samo jedno lice istine i beleže samo novi broj na već snimljenu ideju.

Iako se može govoriti i o nesrazmeri glumačkog talenta, svakako se mora istaći pad u odabiru sižea koji sve više podpada pod uticaj komercijalnog „lako čitljivog štiva“. Pozitivan primer pruža grupa ostvarenja nastalih u dahu bunta prema „Milosrdnom anđelu“. Tako je snimljen niz istinitih ratnih priča sa  početaka dvadest prvog veka koje su i danas popularne među novim generacijama.

Crtani film

Do skora su generacije odrastale uz nadmudrivanja Toma i Džerija, ili genijalna rešenja Duška Dugouška kroz glas Nikole Simića. Zašto danas našoj deci uskraćujemo takav užitak i njihove umove podređujemo Teletabisima, a ponašanje agresivnosti mnogih crtanih junaka? Svedoci smo da je program namenjen deci uniformno koncipiran i da se prikazuje bez neophodne selekcije. Kompijuterizovani glasovi, sa dosta agresivnosti privode jednoličnim rešenjima ne podstičući maštu i razmišljanje kod dece. Umesto da razvijaju ljubav, toplinu i međusobnu privrženost, vrlo često po ugledu na glavne junake, reflektuje se sebičnost i nadmoć.

Sport

Uspesi Srbije u ekipnim sportovima u poslednje vreme su u velikom usponu. Da li je to posledica velikog truda ili nasleđenog mentaliteta i predispozicija, ne možemo sa sigurnošću tvrditi. Međutim sa pravom možemo govoriti o negativnim dešavanjima koja prate sportske manifestacije. Ekipne sportove na stadionima i u halama su nekada posmatrali svi članovi porodice i ta mesta su predstavljala njihova produžena porodična okupljanja. Tada se na stadionima čula pesma i žamor sa tribina. Nekada se igra fudbalske reprezentacije pratila sa posebnom pažnjom. Praznici fudbala koji su bili namenjeni celoj porodici pretvorili su se u manifestacije na kojima su prisutni samo njeni „odbegli“ sinovi.

Zar je važno ko je kriv?

Modeli ponašanja i vizija svetle budućnosti kojima smo podučavani kako bi je dostigli pokazali su se nedovoljni za razumevanje i život u realnosti čiji smo deo. Promene su neretko bile sputavane. Da li zbog toga naša „sadašnjost“ treba da se stidii pred svojom prošlošću ili da mudro shvati točak istorije?

 

 

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *