0

Album za sličice – Tradicija duga 44 godine

Svetsko prvenstvo u sakupljanju sličica-zgubidan.

Izvor:Sportskacentrala

Polako se bližimo periodu “onih dana” svakog muškarca. Svetsko prvenstvo u fudbalu samo što nije. Tenziju i nestrpljivost koja se stvara oko, sve iščekivanjijeg, početka najvećeg fudbalskog takmičenja dodatno povećava i skupljanje sličica. Lepljenje sličica mora da bude savršeno. Ako se jedan prosečan muškarac ikada zamarao oko estetike, to je definitvno radio prilikom lepljenja sličica. Sličice sakupljaju svi. Od mladih do starih. Neretko se dešava da u ove vode uplivaju i članice lepšeg pola. U ovo doba godine svetskog prvenstva, grad je prekriven praznim kesicama sličica. Prvi album na našim prostorima bio je “Asovi stadiona Minhen 74” za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj 1974. godine.

Svaki dinar je bitan

Kada se skupljaju sličice, onda je to na prvom mestu, nekoliko mesta prazno, pa onda sve ostalo. Svaki “sitniji” novac ostavlja se za kesice. Kada se izlazi u grad troši se manje, da bi ostalo više novca za sličice. Jure se sličice koje nedostaju ili se očekuju duplikati koji će biti pogodni za menjanje. A svakom otvaranju kesice pristupa se ritualno, sa maksimalnom smirenošću i blagim drhtanjem u iščekivanju sličica.

Svetsko prvenstvo u sakupljanju sličica-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković

Tradicija menjanja

Najpopularniji način dolaženja do sličica koje nedostaju, svakako je menjanje. Obično se napravi ogroman spisak koji sadrži redne brojeve sličica, pa se s njim kreće u “lov”. Prelistavaju se tuđe sličice, pregovara se, nekad i ubeđuje, ali uglavnom svi budu zadovoljni na kraju. Članovi najmlađe populacije na menjanje ne odlaze bez svojih roditelja, kako ih ne bi neka zlonamerna osoba prevarila i “pokrala” za sličice, uglavnom očeva, a često u pratnji svojih deka. Sve u svemu, album se mora popuniti. Ipak, za potpuno pun album, koji sadrži 669 sličica potrebno je preko 11.000 dinara i to kada ne bi dobili ni jedan jedini duplikat, pa je svaki način dolaženja do sličica bitan.

Tradicionalno okupljanje

Već desetak godina tradicionalno mesto na kom se Nišlije okupljaju da bi razmenjivale sličice je, nekada “Roda market” a sada “Idea” na Bulevaru Nemanjića, prekoputa “Niš Ekspresa”. Tradicionalno, sakupljači se nalaze u 17 sati, ali često se desi da ih već oko 16 časova ima desetak i više. “Imam, imam, nemam, nemam, dajem tri za jednu tu” najčešće su reči prilikom ovih okupljanja. Prizor je gotovo kao na pijaci. Puno cenkanja, ponuda, premišljanja, ubeđivanja, pa i nadmudrivanja. Ali, skupljači se slažu da je ovo veoma efikasna metoda nabavljanja sličica.

Svetsko prvenstvo u sakupljanju sličica-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković 


 

Svetsko prvenstvo u sakupljanju sličica-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković


 

Svetsko prvenstvo u sakupljanju sličica-zgubidan.

Foto:Nemanja Petković


Svetsko prvenstvo pre svetskog prvenstva

Bez obzira da li ste ranije skupljali sličice, da li imate jedan, dva, pet, deset popunjenih albuma ili ste sad prvi put krenuli sa sakupljanjem, svakako vas čeka mnogo zabave. Biće dosta rashoda, malo ćete izgubiti živce, međutim, biće i dosta zadovoljstva kada napokon nađete tu “prokletu” sličicu koja vam fali, a ako je i ne nađete, uvek je možete naručiti kod “Paninija”. Ako još uvek niste krenuli sa skupljanjem sada je pravo vreme, jer je Svetsko prvenstvo počelo pre Svetskog prvenstva.

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *