0

“Tko kani pobjediti ne smije izgubiti, jer ko riskira, profitira”

Politička satira. Vrsta umetnosti u odeljku “humor” koja polako izumire. Bar na ovim prostorima. Ili možda ne izumire, već to izumiru mozgovi koji je mogu shvatiti. Ko zna.

Alan Ford, strip Italijana Lučana Sekija, scenariste i crtača Roberta Raviole, uz britansku seriju Only fools and horses, kod nas popularnu kao Mućke, verovatno su dva najpopularnija, ne domaća, predstavnika ovog žanra kod nas. Danas, u “moderno” doba, ovakvi klasici umetnosti nailaze na odbijanje. Razloga za ovo je mnogo. Od celokupnog stanja našeg društva, stanja u medijima pa do poptuno izvrnutog sistema vrednosti. Ali, nećemo o negativnostima. Kod nekih ranijih generacija, koje jedva, ali primetno obuhvataju i nas iz devedesetih, Alan Ford i Mućke su bili i ostali izuzetno popularni komadi umetnosti. Ovakvo blago ne smemo izgubiti.

"Tko kani pobjediti ne smije izgubiti, jer ko riskira, profitira"-zgubidan.

Izvor: The Guardian

Alan Ford i Grupa TNT u Jugoslaviji

Ogroman razlog za “prolaz” ovih junaka na našim prostorima jeste hrvatski književnik Nenad Briksi. Način na koji je, svojim prevodom, doneo strip, odradio je ogroman deo posla. Sam Lučano Seki, govorio je kako je Briksi na sjajan način preneo duh njegovih priča. Tvrdio je da samo jako inteligenti ljudi mogu razumeti satiru njegovih priča. Napisan je i broj, posvećen Jugoslaviji. Bio je zabranjen, i nikada nije objavljen kod nas, jer je kritikovao Josipa Broza Tita.

"Tko kani pobjediti ne smije izgubiti, jer ko riskira, profitira"-zgubidan.

Izvor:Croative.net

Prihvatili smo ovaj strip i iz mnogih drugih razloga. Strip se bavi uvek popularnim temama, uspeha u životu, na ovaj ili onaj način, kritikovali vlast, političare, društvo. Strip je doživeo veću popularnost na prostorima bivše Jugoslavije, nego u zemlji iz koje dolazi, Italiji. Danas strip izdaje Cold Pres Group iz Novog Sada, a veliku zaslugu za ovo nose Dimitrije Banjac i Mladen Urdarević, jedni od kreatora Državnog posla, koji su bili urednici izdanja. Neki od legendarnih citata iz stripa i dan danas se koriste kao replike, samo malo ko ih i shvata:

“Tko kani pobjediti, ne smije izgubiti”
“Tko spava nije budan”
“Tko izgubi dobitak taj dobija gubitak”
“Nije važno učestovati, važno je pobjediti”

“Samo budale i konji” u Srbiji

 "Tko kani pobjediti, ne smije izgubiti, jer ko riskira profitira"-zgubidan.

Izvor:Radioaktivni komarac

Popularno “žicanje” para. Švercovanje, prodavanje robe “ispod” radara, siva, tmurna, atmosfera, otvaranje tezge rano izjutra. A sve u cilju kritike, u cilju podizanja svesti o vremenima koja nas jure, stižu, prestižu i čekaju. Sve su ovo razlozi zbog kojih su Srbi odlepili za Mućkama. Fenomenalne replike, komične situacije i večna potraga za srećom. Mućke su postale simbol generacija iz devedesetih godina. Klinci su odrastali na njima. Svi su znali kako je dobiti pa izgubiti. Učio nas je Del Boj, prepisivali smo od Rodnija, ispravljali ujka Alberta. Kuća uvek puna raznoraznih “rolOx” satova, “guCHi” parfema. Napolju džungla. Nije potrebno više nabrajati. Mućke su engleske “devedesete” u malom. Zato smo ih i voleli i volimo. Imamo i restoran “Mućke” na Skadarliji, a glavno piće na meniju, Del Bojova, pinja kolada sa suncobrančićem. Britanski “The Guardian” objavio je članak u kome uz Miloša Obilića i cara Lazara, svrstavaju Del Boja kao jednog od najvećih heroja među Srbima. Svaki Srbin,  kao i Del Boj, sledeće godine u ovo vreme biće milioner. “Ko reskira, profitira”.

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *