0

Tolkin – Gospodar jezika

 

Tolkin-Gospodar jezika-zgubidan.

Izvor: Radioaktivni Komarac


Džon Ronald Ruel Tolkin. Na prvi pomen ovog imena mnogi od nas bi “na keca” izgovorili Gospodar prstenova. Naravno, čitavu Tolkinovu karijeru je obeležilo ovo delo, ali da li bi ono, i mnoga druga njegova dela uopšte postojala da Tolkin nije bio fasciniran jezicima. Posmatrao je sve aspekte života kroz jezik. Već u tinejdžerskim godinama počeo je da uči latinskianglosaksonski. Tada se prvi put i susreo sa konstruisanim jezikom “Animalic”, koji su osmislili njegovi rođaci. Tako je i krenula njegova priča.

Tolkin kao lingvista

Tolkin-Gospodar jezika-zgubidan.

Izvor:Wikipedia.

Tolkin je do 1920. godine bio član britanske armije. Krajem godine biva demobilizovan i dobija prvo zaposlenje. Radio je na istoriji i entimologiji reči koje počinju duplim V na Oksfordu. Ubrozo, postaje Reader” (pozicija ispod profesora – danas najsličnija asistentu). Glavni razlog zašto je njegova akademska karijera ostala tanka je njegova opsednutost jezicima, mitologijom i konstrukcijom jezika. Govorio je dvocifren broj jezika, među kojima je bio i srpski. Čvrsto je verovao da je mitologija ključ opstanka jezika i nacije. Pa je tako stvorio i vilenjačke jezike (najpoznatiji “Quenya” i “Sinderin” koje govore viljenjaci u “Gospodaru prstenova”). Jezike je stvarao po fonoesteskoj osnovi jer je tako video gramatiku jezika. Pomoćne konstruisane jezike kao što je Esperanto, smatrao je mrtvim, zato što njihovi autori nisu, uz jezik, izmislili i legende, mitove, vezane za jezik. Tolkin je takođe zaslužan za promenu izgovaranja reči u množini (Wolf-wolves, Dwarf-Dwarves).

Tolkin-Gospodar jezika-zgubidan.

Izvor:Wikipedia.


Tolkin je skovao reč Eucatastrophe”. Na reč katastrofa dodao je prefiks “Eu” grčku reč koja označava “dobro”. Ovom kovanicom Tolkin opisuje obrt događaja koji spasavaju protagonistu od tragične završnice. Ova kovanica je osnova njegovog koncepta “Mitopoeje” u kome autor sam stvara istoriju i mitologiju u svom delu. Danas se mitopoeja i eukatastrofa koriste u modernoj književnosti i filmskoj industriji.

Tolkin-Gospodar jezika-zgubidan.

Izvor:Claxibe.com

 

Tolkinova zaostavština

Celokupna karijera Džona Tolkina doživljava vrhunac u knjigama Gospodar Prstenova, Hobit, i kasnije objavljenoj od strane njegovog sina, Silmarilion. Ove knjige su upravo ona “legenda” i “mitologija” o kojoj je Tolkin govorio. One su ono neophodno da bi jedan jezik i narod živeo. Tolkin ih je namenio hobitima i vilenjacima, a ova dela su se ucrtala u istoriju Velike Britanije i engleskog naroda.

 

All that is gold does not glitter,                         Ne sjaji sve što je zlatno,

Not all those who wander are lost,                 Nije izgubljen svako ko luta,

The old that is strong does not wither,         Ne vene sve što je staro,

Deep roots are not reached by the frost.     Ne zahvata mraz duboko korenje.

Nemanja Petković

Nemanja Petković

Student žurnalistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zanima me sport, muzika, film, poezija, pisanje.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *