0

Uroš Dimitrijević – Nije lako biti novinar

Kao što sam naslov kaže nje lako biti novinar uopšte, a naročito ako ste Uroš Dimitrijević, pride. Uroš je 26-ogodišnji novinar iz Niša, koji je više puta, kao novinar VICE-a, optuživan da je protiv Srbije. Kao poklon za Srpsku Novu godinu dobio je priznanje od popularne fejsbuk stranice “Neguj mo srbski jezik” da je “debil godine” u Srbiji.  Kontaktirali smo Uroša u nadi da će nam objasniti svoje tekstove i namere.

Izvor: VICE
Autor fotografije: Vladimir Živojinović

Nije mala stvar izaći na stranici Neguj mo srbski jezik. Kakav je osećaj?

Stvarno je divan osećaj osvojiti takvu nagradu u ovim godinama. Dikaprio je godinama čekao Oskara, a ja već sa 26 dobio ovakvo priznanje. Samo mi je frka što je u pitanju stranica koja se inače sprda sa stvarima, ali se nadam da su barem po pitanju ove nagrade ozbiljni.

Koja ti je najdraža uvreda koju si dobio otkako radiš na VICE-u?

Bilo ih je dosta, pa nije lako izabrati, ali skoro je neko napisao da delujem kao obrazovan čovek. To je bolelo dosta.

Kako tvoji bližnji reaguju na sve ovo?

Oni su ti koji pišu najgore komentare!

Komentari kažu da ste plaćeni da blatite ovu državu. Koji su to novci u pitanju i kako te plaćaju, po negativnom komentaru ili napisanim rečima?

Kad bi sve što piše u komentarima bilo istinito, svet bi bio drugačiji. Za početak, ja bih bio mnogo bogatiji čovek. Ili mrtav.

Da li postoji neko takmičenje u redakciji da se na kraju meseca saberu svi komentari, pa da onaj ko je najbolje prošao kod čitalaca vodi u kafanu, za kaznu?

Postoji, naravno, ali pošto se održava na kraju meseca, pobednik nikada nema love da vodi u kafanu.

Tekst o najboljim pljeskavicama, razljutio je Nišlije. Priznaj da si se zbog toga preselio u Beograd!

Jesam, priznajem, ali time ništa nisam dobio, jer su pljeskavice ovde još gore nego u Nišu. U vreme kada sam pisao taj tekst, bio sam dosta mlađi i neiskusniji, pa verujem da bih sada uradio bolji posao. Jeo bih po još gorim mestima, ali bih napisao da je sve super. Ali to bi opet naljutilo ljude, tako da mi je svejedno.

Šalu na stranu, tvoja emisija o očuvanju životne sredine dobila je vrednu nagradu. Koliko si ponosan na to i kako su tekle pripreme, a i samo snimanje? To je bilo jedno od tvojih prvih televizjskih pojavljivanja.

Prvo televizijsko pojavljivanje imao sam u filmu “Selo od dragog kamenja” kada smo išli u Gornji Bučumet blizu Medveđe da nađemo kamenje za koje se veruje da vredi mnogo, a zapravo ne vredi ništa. Ali da, ponosan sam na nagradu koju je osvojio film “Beogradska amazonija”. Ja sam bio samo voditelj u tom filmu, tako da nisam imao nekih većih priprema, jer je dobar deo posla odradila autorka filma Olivera Milenković, zajedno sa režiserkom Senkom Domanović i producentom Miškom Bilbijom. Ali to je definitivno najveći projekat u kome sam učestvovao i bilo je dosta zahtevno snimiti sve, naročito na onoj vrućinčini u avgustu, mada mi je najteže bilo da snimim off.

Skrinšot iz filma Beogradska Amazonija – VICE

Koji su dalji planovi i kada ćeš prestati da uživaš u tom mazohizmu?

Trebalo bi previše vremena i novca za razne terapije da bi se čovek oslobodio mazohizma, tako da ne znam kada će se to desiti. Planiram skijanje u februaru.

Ukoliko bi rešili da snimaju drugi deo filma “Državni neprijatelj”, sasvim je sigurno da ulogu ne bi dobio Vil Smit, kao u prvom delu, već naš Uroš Dimitrijević. Međutim, gledanost filma “Beogradska amazonija”, a i sama nagrada koju je film dobio, pokazuju da Uroš radi odličan posao. U daljoj karijeri redakcija Zgubidana mu želi još više nagrada, ali i onih drugih “nagrada”.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *