0

„Vidimo se u Rusiji“

Srbija je posle pobede nad reprezentacijom Gruzije (1:0) u poslednjem susretu grupne faze kvalifikacionog turnira za plasman na Svetsko prvenstvo, uspela da se direktno plasira u Rusiju. Nakon nekoliko lošijih kvalifikacionih turnira u nizu naš tim je uspeo da u ovom izdanju pokaže svoj pun potencijal i pobednički mentalitet.

Poslednja utakcmica na našem najvećem stadionu (Rajko Mitić) pokazala je da ovaj tim, koji sa klupe predvodi Slavoljub Muslin ima kvalitet i fudbalsku inteligenciju da svoj lični učinak podredi timu. Ovim rezultatom fudbalska reprezentacija uspela je da upotpuni izuzetno uspešnu nacionalnu sezonu u svim sportovima.

„Boze pravde“ će napokon odzvanjati i sa fudbalskih razglasa

Fudbaleri Srbije su svetska elita. Nakon osam godina fudbalskog posta i izostanaka sa završnica velikih takmičenja Srbija će ponovo imati privilegiju da himnu „Bože pravde“ sa ponosom sluša i na fudbalskim terenima. Slavoljub Muslin je uspeo da usadi pobednički mentalitet novoformiranoj reprezentaciji, da iskusne igrače trgne iz letargije klupskih uspeha a mlade podstakne i nauči kako se igra za tim.

Izvor: http://www.fifa.com/worldcup/organisation/ticketing/legal/unauthorized-ticket-sales.html

Iako igra u većini utakmica nije bila lepršava i preterano ubedljiva po mišljenju fudbalske javnosti, ovaj uspeh dolazi posle mnogo godina bezuspešnog traganja za idealnih 11 i samim tim je ovaj rezultat za poštovanje i uvažavanje.

„3+ Srbija“!

Srbija je postigla dvadeset, a primila samo deset golova. Sa skorom od šest pobeda, tri nerešene utakmice i samo jednim porazom od Austrije u Beču za naš nacionalni tim ovoj je jedan od uspešnijih kvalifikacionih turnira. Imajući u vidu da je osvojen dvadeset jedan bod u jako izjednačenoj grupi u kojoj su pred start kvalifikacija favoriti bili Velšani koji su igrali polufinale Evropskog prvenstva u Francuskoj prošle godine i Irci (četvrtfinalisti EURA), ovaj rezultat dobija na težini.

„Južnoafričke vuvuzele“  kao opomena srpskom mentalitetu

Samim plasmanom na Svetsko prvenstvo koje se održava u Rusiji 2018. godine ispunjen je prvi zacrtan cilj „nove“ srpske fudbalske ere. Nikako ne bi smeli da se zadovoljimo samim plasmanom, pošto kvalitet evidentno posedujemo, ali ni da promenimo mentalitet i shvatanje savremenog fudbala i u Rusiji krenemo starim stopama samopromocije.

Izvor: http://veja.abril.com.br/galeria-fotos/vuvuzelas/

Tim koji je 2010. godine na Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi nosio dres sa nacionalnim grbom je po imenima svakako bio kvalitetniji od današnjeg, ali je i pored idealnog starta i pobede nad kasnije trećeplasiranom reprezentacijom Nemačke šampionat završio odmah nakon grupne faze. Manjak zalaganja, koherentnosti i zajedništva može koštati i mnogo kvalitetnije i iskusnije reprezentacije dobrog plasmana (primer Argentina minulih godina).

Upravo iz ovog razloga podrška i vera u Muslina i njegove izabranike mora biti veća nego do sada.

Put do uspeha je trnovit

U Rusiji će naš tim na „žrebanju“ najverovatnije biti raspoređen u četvrti šešir ukoliko u poslednjim utakmicama kvalifikacionih turnira ne bude velikih iznenađenja. Samim tim možemo očekivati tri jako teške i izjednačene utakmice. Ukoliko protivnici ne ukažu spotsku dozu poštovanja već nastupe pretenciozno naš nacionalni tim uz dozu sreće može da se nada dobrom plasmanu.

Uz veliku podršku sa tribina iz bratske nam Rusije sledeće godine možemo pomeriti granice fudbalske istorije i na dvadesetogodišnjicu  „ Mijatovićevog“ penala koji je usmerio kraj te generacije na Svetskom prvenstvu u Francuskoj 1998. godine već u osmini finala možemo se nadati da bar ponovimo taj rezultat.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *