0

Vreme zanata

Iako je većina mladih odrastala vodjena geslom da bez diplome nema dobrog i lagodnog života, dvadeset prvi vek u Srbiji sve više podseća na razdoblje posle drugog svetskog rata kada su zanatlije bile cenjene. Ovu tvrdnju potkrepljuju skoro svi sajtovi za zapošljavanje, na kojima obiluju ponude kako za sezonske „zanate“ tako i za takozvane zanate modernog doba.

I pored toga što školstvo menja svoj koncept novim akreditacijama, dobijanjem diplome ili sertifikata mladim ljudima nije olakšan način dolaska do zaposlenja. Upravo iz ovih razloga redakcija portala Zgubidan.rs sprovela je istraživanje – koja su to najlakše „naplativa“ znanja.

Izvor: http://startuphyderabad.com/jumpstarting-careers-women/

Zanati su u modi

Iako su mnogi sajtovi za zapošljavanje, radi lakšeg prepoznavanja, u svoje nazive stavili ključne reči da je do posla lako doći ili da nas samo klik deli od istog, praksa svedoči o mnogo težem načinu dolaska do željenog zaposlenja. Uvidom u najposećenije sajtove, ustanovili smo da se na teritoriji Niša dosta toga čisti, pere da se mnogo prodaje i da se hrana priprema samo uz visoku stručnu spremu. Na žalost primetili smo da se osim nekoliko oglasa za mašinske tehničare i par oglasa za diplomirane ekonomiste teško može govoriti o potražnji za poslove sa zvanjima koje definišu diplome. Ostale „visoke“ struke manje su otvorene za proširivanje kadra odnosno „podmlađivanje“, već su skolnije nasleđivanju funkcija (zdravstvo, školstvo, građevina….)

Izvor: https://www.justlanded.com/english/China/China-Guide/Jobs/Finding-a-job

Sa druge strane svi sajtovi za zapošljavanje obiluju oglasima u kojima određeni poslodavci svojim budućim radnicima nude radna mesta bravara, zidara, električara, berača sezonskog voća, magacionera, prodavaca ili vozača (prvenstveno Taxi vozila). Pored navedenog, postoje i zaposlenja koja ne govore o bilo kakvoj zaradi već se kandidatima ostavlja prostora da na ime „sopsvene snalažljivosti“ odrede svoja primanja (rad u call centru ili prodavci osiguranja banaka).

Stipendije na ceni

Kada govorimo o zanatima ne mislimo prvenstveno i jedino na stare zanate već i na internet „zanatstvo“. U današnje vreme internet mnogim mladim ljudima pomaže da sebi omoguće bilo kakvu pristojnu egzistenciju. Na ovaj način kursevi i kratkoročne obuke izbijaju u prvi plan, a takozvani kouči menjaju uloge profesora.

Izvor:fspugtzamora.org/

Zbog ovakvog stanja, sve češće obrazovani i ambiciozni mladi ljudi u nedostatku adekvatnog posla,  se odlučuju na nastavak školovanja. Druga kategorija sajtova koju mladi pretražuju jesu sajtovi inostranih zemalja koje nude stipendije za nastavak obrazovanja. Pored želje za kvalitetnim usavršavanjem mladi se na ovaj potez odlučuju i zbog šanse da ostanu u zemlji koja stipendira njihovo školovanje.

Na ovaj način mladi u Srbiji imaju dve mogućnosti. Prva je nastavak školovanja u inostranstvu i iznova dokazivanje a druga, prepoznavanje adekvatnog zanata, njegovo savladavanje i mogućnost primene na tržištu rada. S obzirom na to da naš narod obiluje pametnim izrekama u ovom slučaju adekvatna bi bila „Svaki je zanat zlatan“.

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *