0

Vremeplov – avgust 1980. godine

U prilici smo da svakoga dana uz jutarnju kafu, čitamo jednoliče i ne preterano stručne i tematski šture novinarske tekstove. Pod utiskom nedostataka kojima obiliju kako štanpana tako i online izdanja, novinari portala Zgubidan. rs vođeni geslom „Uči od starijih“, došli su na ideju da svojim čitaocima predstave Tv reviju iz 1980. godine. Šta je tih godina okupiralo pažnju novinara mnogo veće i dobro uređene zemlje, može nam poslužiti kao primer, jer ugledu i kulturi nacije umnogome doprinose mediji. Zato je njihova odgovornost velika.

Naslovna strana

Autor: Lazar Marković

Za razliku od šokatnih i eksplicitnih fotografija, kojima obiluje današnja štampa, naslovna strana Politikine Tv revije iz avgusta 1980. godine prikazuje skromno ali nasmejano „lice“ u to vreme mlade i perspektivne glumice Gorice Popović. Danas, naslovne strane dnevnih novina najčešće okupiraju naslovi „Verovali ili ne“, „Tragedija“ ili „Šokatno“.

Umetnost i nauka često govore futuristički i najavljuju ili predviđaju scenario koji se realizuje posle izvesnog broja godina. Tako su reči Rahele Ferari upućene mladoj podstanarki Jelici Sretenović u filmu „Tesna koža“(1982. godina), „proročke”, možda i ne shvaćene na pravi način. „Reklamiranje čarapa“, nažalost, postala je stalna rubrika današnje stampe.

Tog davnog avgusta 1980. godine Tv revija svoje uvodne stranice posvetila je isključivo glumcima, predstavama i filmovima koji su stvarani na prostorima tadašnje Jugoslavije. Na devetoj strani lista nalazi se za to vreme itekako „slobodan“ tekst koji opisuje stanje privatnih tv – stanica susedne Italije, pod naslovom Seks po glavi Italijana. Uz nekoliko slobodnijih fotografija, teskt opisuje stanje i politiku vođenja komercijanih privatnih tv stanica u Italiji.

Autor: Lazar Marković

Nakon izveštaja iz Italije strane ponovo ispunjavaju glumci Dragan Nikolić, Ljubiša Samardžić, Dušica Žegarac i mnogi drugi.

Sport

Rubrika sporta jedina je ostala skoro pa identična svojim pretečama iz 1980. godine. Naši novinarski učitelji pisali su o košraci, boksu, razgovarali su sa Draganom Džajićem i izveštavali sa Olipijskih igara u Moskvi. Reprezentacija SFRJ-a se iz Moskve vratila sa devet medalja i zauzela je četrnaesto mesto po uspešnosti.

Autor: Lazar Marković

Međutim, pored svega pozitivnog jedan tekst nam je zaokupirao posebnu pažnju a tiče se domaćeg fudbala. Tekst vam prenosimo u celosti :

„Do samog zaključenja broja, bili smo u nedoumici da li će biti direktnog prenosa fudbalskih utakmica u ovom prvenstvu. U poslednjem trenutku iz pres-biroa televizije Beograd dobili smo informaciju da će televizija ipak prenositi susret Sarajevo – Radnički ali ne u subotu u uobičajenom terminu za prenos fudbala, već u utorak u 17:10. U  situaciji smo da zaključimo da su se ponovile scene na relaciji televizija – FSJ koje su se redovno događale pre početka fudbalskih prvenstava i ranijih godina.“

Zabava

Autor: Lazar Marković

Zabava se tih godna doživljavala na drugačiji način. Jedna od najprestižnijih zabavnih manifestacija bila je „Zabava bez granica“ odnosno „ JADRANSKI SUSRETI“ i podrazumevala je učešće u igri i onih koji se sportom ne bave profesionalno.

Autor: Lazar Marković

Sa druge stane mladi su imali svoju, u današnje vreme online platformu, koja je tada bila u pisanoj odnosno štanpanoj formi pod nazivom „Sunčana pozivnica“. Ova rubrika je mladima pomagala da se upoznaju, druže ili zavole.

Autor: Lazar Marković

Sedamdeset druga stana

Za razliku od današnjih novina tadašnje izdanje brojalo je čak sedamdeset i dve strane. Iako je Josip Broz Tito „vrhovni vođa“ tada zadovoljnog naroda, bio itekako poštovan i voljen širom granica cele SFRJ, njegovi poštovaoci rezervisali su samo poleđinu novina, odnosno na njoj su prikazane repreodukcije njegovih portreta. Za razliku od svojih učitelja, današnje vođe i oni koji bi to želeli da postanu, trude se da po svaku cenu svoju fotografiju „zasluže“ u svakoj od navedenih rubrika.

Autor: Lazar Marković

Ovaj Vremeplov je imao za cilj da nas podseti na interesovanja ljudi našeg podnevlja, iz ne tako davne prošlosti.   Imajući u vidu da je komparacija česta u našim razmišljanjima pitamo se da li smo danas zadovoljniji?  Rad na kreiranju kvalitetnijih novina je potreban, ali ako one oslikavaju naš život i govore o našim interesovanjima nameće se ozbiljniji zaključak..

Autor: Lazar Marković

Lazar Marković

Lazar Marković

Rodjen 1992. godine u Beogradu. Novinarstvom se bavi već pet godina. Takođe bavi se kopirajtingom ( copywriter ), kao i pisanjem sportskih kolumna. Za vreme studija radio je na Niškoj televiziji. Od 2017. godine, postao je jedan od osnivača NVO - „Zgubidan – Centar za osnaživanje urbane kulture“.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *