0

Zašto vozimo desnom ili levom stranom puta?

Pored pitanja o smislu života, postoji još jedno koje je u sličnom rangu. Zbog čega se u nekim državama vozi levom, a u nekim desnom stranom. Oko 35% svetske populacije vozi levom stranom puta, a ako izuzmemo Britaniju i njene kolonije, malo je drugih država koje voze levom stranom puta. Neki bi, možda, rekli da je izreka “ne pravi se Englez” upravo zbog njihovog saobraćaja nastala.

Postoji zanimljiva teorija koja objašnjava zbog čega se danas, u većini zemalja, vozi desnom stranom puta. Istraživanja su pokazala da se nekada isključivo vozilo levom stranom. Smatra se da je razlog bio u tome što je konjanicima bilo lakše da brane drum od razbojnika ukoliko se nalaze sa leve strane. Tako bi im mač bio u desnoj ruci.

Saobraćaj u svetu - Zgubidan

Zbog čega se vozi desnom stranom?

Za odvijanje saobraćaja desnom stranom puta, svet bi trebalo da zahvali levorukim ljudima. Dobro, ne svim, samo jednom. Napoleon Bonaparta bio je rodonačelnik novog saobraćajnog talasa. Njegova vojska bila je prinuđena da se kreće desnom stranom, kako bi Napoleon mogao bolje da barata oružjem.

Napoleon Bonaparta - Zgubidan

Izvor: pinterest.com

S obzirom na to da Napoleon nikako nije uspeo da osvoji Englesku, tako nije mogao ni da im nametne novo saobraćajno pravilo.

Ko sve vozi levom stranom puta?

U Evropi “pogrešnom” stranom vozi se na Malti, Kipru i Velikoj Britaniji, naravno. U Aziji se leva strana puta praktikuje u Bangladešu, Hong Hongu, Indoneziji, Indiji, Japanu, Singapuru, Šri Lanci, Tajlandu. U Africi se vozi u Keniji, Zimbabveu, Bocvani, Južnoj Africi.

Ne bi trebalo zaboraviti Australiju, Novi Zeland, kao i skoro celu Okeaniju, kao i onih ostalih 34,97 % zemalja.

Kojom stranom puta se kreće pešak?

Još jedna od misterija jeste kojom stranom bi trebalo da se kreće pešak kada učestvuje u saobraćaju. Suprotom! Ukoliko ste u Bocvani obavezno idite desnom stranom puta, jer ćete na taj način ići u susret automobilima i znati kada da skočite sa druma.

Uostalom, nebitno je ko kojom stranom vozi, važna je tolerancija u saobraćaju, pažnja, poštovanje pravila i ostalih učesnika u saobraćaju. Možda, ako ne živite na Balkanu, ovde je najvažnija psovka, nervoza i sirena.

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *