0

Žvake – Kratka istorija nastanka

Nebrojano puta, naročito u periodu detinjstva, obožavali smo žvake. Obožavali smo da pravimo balone, a nekada smo ih koristili da ne bismo prali zube. Realno, ko nije? Međutim, žvakaće gume nisu baš neki “svežiji” izum. Datiraju iz perioda od pre nekoliko hiljada godina.

Žvake - Zgubidan

Izvor: www.nezavisne.com

Žvake i drvo čikl

Ako ćemo da se vratimo u neku baš daleku prošlost i period u kome su Maje obitavale zemljom, zapazićemo da su baš oni bili jedni od onih pasioniranih konzumenata žvaka. Oni su koristili gumenu glazuru drveta čikl i to žvakali. Žvake kakve danas poznajemo i žvaćemo produkt su američkih stomatologa i apotekara.

Džon Kolgan i Vilijem Sempl

Džon Kolgan, apotekar iz Kentakija proučavao je upravo fenomen žvake. U nekom od svojih istraživanja došao je i do tog drva čikla. Kada je intenzivnije počeo da se bavi njime došao je do revolucionarnog otkrića i sasvim promenio istorijski tok žvakaćih guma. Koristio je smolu iz čikla da bi stvorio prototip žvake kakvu danas žvaćemo.

Vilijem Finli Sempl, stomatolog, nekoliko godina kasnije, u cilju čišćenja zuba i jačanja vilice, patentirao je novu vrstu žvaka. Žvake koje Vilijem osmilio imale su bolji ukus i slastnje duže trajala. Nakon pronalazaka Džona i Vilijema nastaju prve mašine za proizvodnju žvaka, a potom i prvi automati za prodaju istih na ulicama Nju Jorka. U pitanju je bio kraj 19. veka.

Šta se žvakalo kroz istoriju?

Pored drveta čikl, o kojem smo već pisali, mnogi narodi imali su svoje načine kako su pravili žvake. Najekstremniji bili su Eskimi koji su koristili loj kita kao žvake. Dok recimo s druge strane drvo mastike nije poznato samo kao grčko piće, već su Grci u nekim ranijim periodima i žvakali smolu koja nastaje na ovom drvetu. U Južnoj Americi žvake su nastajale grickanjem lista koke, dok se u Kini žvakao koren šenzena.

Od najranijih vremena do danas žvake su se dosta promenile. Počevši od sastojaka, glazure i najkasnije do ukusa. Danas možete pronaći žvake svih mogućih ukusa, a ono što se verovatno nije promenilo jeste da deca i dalje uživaju u njima. 1928. godine nastala je žvaka koja je mogla duvanjem da se pretvori u balon, 90 godina kasnije pravljenje balona je jedna od najčešćih aktivnosti prilikom žvakanja žvake.

 

Nikola Đukić

Nikola Đukić

Diplomirani žurnalista i master komunikolog. Pored novinarstva bavi se marketingom, pisanjem scenarija, snimanjem dokumentarnih filmova, muzikom. Od 2017. godine postaje jedan od osnivača NVO "Zgubidan - Centar za osnaživanje urbane kulture" i portala "Zgubidan.rs"

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *